Czekoladowy keks Nigelli

Czekoladowy keks Nigelli

Zdjęcie - Czekoladowy keks Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To już czas aby upiec niebywale prosty keks czekoladowy według Nigelli z dużą ilością bakali a dodatek śliwek powoduje że ciasto jest wilgotne wystarczy upiec je tydzień przed świętami choć dłuższy czas wcale mu nie zaszkodzi. Upieczone ciasto, zawinąć w papier i folię - tak pozostawione będzie świeże nawet kilka tygodni. Polecam

 Forma 20 cm

  • 350 g śliwek kalifornijskich 
  • 250 g rodzynek ( duże żółte)
  • 175 g rodzynek kory-tanek dałam żurawinę suszoną 
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 225 g(175 ml) miodu
  • 125 g Tia Maria lub innego likieru kawowego
  • 2 pomarańcze skórka + sok
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka, ubite
  • 150 g mąki
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Piekarnik nastawić na 150 C i przygotować tortownicę wyłożyć boki i dno tortownicy podwójnie złożonym papierem do pieczenia.

W dużym rondlu umieścić wszystkie bakalie pokrojone na mniejsze kawałki, dodać masło, cukier, miód, likier kawowy, przyprawy korzenne, kakao oraz otartą skórkę z pomarańczy i sok. Całość gotować na małym ogniu przez ok 10 minut -mieszając.Po tym czasie odstawić na 30 minut lub nawet dłużej.  Następnie dodaj do bakali ubite lekko jajka, zmielone migdały,proszek do pieczenia i sodę - wszystko wymieszać drewnianą łyżką aby składniki się połączyły. 

Masę przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 3/4 do 2 godzin po tym czasie wierzch ciasta powinien się związać ale będzie lepki i lśniący. 

Ciasto wyjąć z piekarnika i położyć na metalowej kratce do wystudzenia.

Smacznego 

Wydrukuj przepis źródło: blog i ,,Nigella Świątecznie ,,

Zdjęcie - Czekoladowy keks Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów