Drożdżowe rogaliki

Drożdżowe  rogaliki

Przepis znalazłam w magazynie "Kuchnia", wypróbowałam, ale wg mnie przepis wypadałoby zmodyfikować:

Zdjęcie - Drożdżowe  rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe  rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pół kilo pszennej mąki

50 g świeżych drożdży

100 g cukru - przepisie było pół szklanki, to jest około 140-150 g - moim zdaniem za dużo, ciasto wyszło za słodkie

2 jajka

ok. 120 ml ciepłego mleka - w przepisie jest 150 ml mleka - wg mnie za dużo - musiałam dosypać mąki, bo ciasto się kleiło

łyżka masła

szczypta soli - w przepisie oryginalnym nie było

1 jajko do posmarowania rogalików i cukier perłowy do posypania

Nadzienie:

jabłka pokrojone w drobną kostkę z cukrem cynamonowym, konfitura jagodowa i wiśniowa

Do dużej miski wsypałam mąkę i sól. Podgrzałam mleko - powinno być ciepłe, ale nie za gorące. Dodałam do niego drożdży i wymieszałam, muszą się rozpuścić. Następnie dodałam łyżkę masła - też powinno się rozpuścić.

Dodałam mleko z drożdżami do mąki i zaczęłam zagniatać. Następnie ubiłam jajka z cukrem - dodałam do ciasta i zagniatałam aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni. Najlepiej użyć robota kuchennego, będzie łatwiej.

Odstawiłam gotowe ciasto do wyrośnięcia - musi podwoić objętość. Powinno rosnąć około godziny, może dwie.

Wyrośnięte ciasto zagniotłam i podzieliłam na 4 części - każdą rozwałkowałam, ale niezbyt cienko, podczas pieczenia za cienko rozwałkowane ciasto popęka.

Rozwałkowane na okrąg ciasto pokroiłam na cztery części - tak by powstały trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyłam nadzienia i zwinęłam - od podstawy do szczytu.

Każdy rogalik posmarowałam rozkłóconym jajkiem z odrobiną wody i posypałam z wierzchu cukrem perłowym. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25-30 minut.

Zdjęcie - Drożdżowe  rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe  rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyszły genialnie smaczne - zwłaszcza z kwaśną konfiturą wiśniową. Idealne na zimowy podwieczorek - do herbaty albo gorącej czekolady.

Kategorie przepisów