Ciasto czekoladowo bananowe

Ciasto czekoladowo bananowe
Zdjęcie - Ciasto czekoladowo bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto znalazłam na blogu Magia w kuchni.
Zaniepokojona brakiem cukru w przepisie powędrowałam do oryginału na blogu Na Miotle.

Ciasto wilgotne, ciemne, u nas podane na ciepło z lodami.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 zmiksowane banany (małe)
1 jajko
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
70 ml kremówki
1 łyżeczka masła

W wysokim naczyniu miksujemy blenderem banany. Do bananów dodajemy pozostałe płynne składniki – jajko, mleko, wodę, olej, wanilię. W dużej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, cynamon, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Do sypkich składników wlewamy płynne. Mieszamy ciasto łyżką i wylewamy do formy. Ja piekłam w formie silikonowej o średnicy 19 cm przez 40 minut, w temperaturze 180 stopni C. Śmietanę i masło doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i wsypujemy, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawiamy na 5 – 10 minut. Gdy czekolada rozpuści się mieszamy ją przez chwilę trzepaczką aż masa będzie gęsta i lśniąca. Gdy ciasto ostygnie smarujemy jego wierzch masą czekoladową.
Smacznego :)

Kategorie przepisów