Widziałam gdzieś kiedyś przepisy na ciasteczka z mleka i otrąb. Niestety nie umiem ich znaleźć, więc metodą prób i błędów wymyśliłam na nie własny sposób. Ciasteczka piekłam z myślą o moich koleżankach na diecie
Sernik świąteczny w wersji dietetycznej – bez tłuszczu, białego cukru czy mąki pszennej. Za to chudy twaróg, cukier brzozowy, który chroni przed próchnicą oraz pełne witamin i składników mineralnych zarodki pszenne. Delikatny i kremowy o idealnym kształcie i konsystencji. Szybki i prosty do wykonania.
. Co roku robię je z myślą o moich najbliższych i przyjaciołach. Są małe, takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową.
Tak naprawdę to ciasto wcale nie jest takie trudne :) Wymaga jedynie trochę więcej czasu, czytania ze zrozumieniem i odpowiedniego podziału pracy. Wyszło wg mnie całkiem przyzwoicie jak na pierwszy raz. Kruche ciasto, kwaskowaty dżem, słodka beza i przepyszny migdałowy krem.
Ta smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość.
3 bit jest nie do pobicia:) To niesamowicie pyszne ciasto, a przy tym banalne do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze, każdemu się udaje. Kruche krakersy, masa budyniowa, bita śmietana i dużo kajmaku. Po prostu niebo w gębie! Chyba nie muszę zachęcać;)
Mąż uwielbia karmel i wanilię, więc wiadomo było, że tort po prostu MUSI być w tych smakach i na pewno będzie MEGA słodki... Hm, co tu zrobić, żeby nie był aż za słodki? Zrównoważyć karmel... mascarpone! Wyszło... mmmmm.... pycha! Nie ma co kłamać - było i tak SŁODKO, ale waniliowa masa mascarpone jest przewspaniała, bita śmietana ze śmietanki 30% jeszcze lepsza... Cudo!
Podstawowy przepis na te babeczki znalazłam u Słodkiej Babeczki ;) Był to strzał w 10 i od tamtego czasu bardzo często je robię, zmieniając jedynie dodatki. Dzisiaj: z budyniem, owocami i kruszonką.
Pozmieniałam troszkę, odjęłam, dodałam i jestem bardzo zadowolona - moi chłopcy też! Zapraszam na żytnio-otrębową szarlotkę z nutą lawendy i owsianą kruszonką!
Specjalistką od tego ciasta w naszej rodzinie jest moja starsza siostra. Ja robiłam je chyba ze dwa lub trzy razy. Wczoraj były imieniny mojego męża, który jest wielkim miłośnikiem tego ciasta, więc nadarzyła się ku temu okazja. Zrobiłam więc od razu dwie duże blachy.
Lekki i delikatny torcik jogurtowy - bez cukru, mąki czy śmietanki - tylko serek homogenizowany i jogurt, z dodatkiem bez cukrowych biszkoptów. Koncepcja na torcik była mojego synka, który uwielbia biszkopty i chciał je w dwóch warstwach. Ciasto idealne na ciepłe dni, bardzo smaczne, proste i szybkie do wykonania.
Pewnego dnia zdałam sobie sprawę z tego, że na blogu nie ma przepisu na jedną z najstarszych receptur, jakie posiadam, a mianowicie na napoleonkę. Postanowiłam to jak najszybciej nadrobić. Urozmaiciłam ją jednak o dodatek bitej śmietany, więc i nazwę musiałam zmienić na kremówkę.