Bułeczki drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką
Podstawowy przepis na te babeczki znalazłam u Słodkiej Babeczki ;) Był to strzał w 10 i od tamtego czasu bardzo często je robię, zmieniając jedynie dodatki. Dzisiaj: z budyniem, owocami i kruszonką.
Bułeczki można spokojnie wyrobić wieczorem, a upiec rano - będzie gotowe śniadanko, próbowałam tego sposobu już nie raz.
Bułeczki drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką
Na 12-14 bułek dużych lub więcej bułek małych.
Na bułki:
- 500 g mąki
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- szczypta soli
- drożdże - świeżych ok. 40 g (zawsze i do każdego ciasta drożdżowego używam jednej małej kostki Drożdży Babuni Lux firmy Lessafre, kupuje się je w paczkach po 2 sztuki) lub 1 paczka drożdży suchych (sprawdźcie czy na opakowaniu jest napisane "na 1/2 kg mąki")
Na budyń:
Zamiast poniższych składników, jeśli ktoś obawia się robić taki "domowy budyń" - chociaż nic w tym trudnego - można użyć gotowego budyniu "z paczki" - trzeba go rozrobić wg przepisu na opakowaniu, a po ostudzeniu dodać do niego 1 całe jajko + 1 żółtko i zmiksować. Plusem tutaj jest wybór dowolnego smaku budyniu. Wypróbowane ;)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu lub syropu z wanilii, może też być 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko całe + 1 żółtko
Na kruszonkę (wychodzi dużo kruszonki, ale ja lubię...):
- 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny (temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
Ponadto: owoce sezonowe + 1 białko (zostanie nam z jajka na budyń)
Robimy ciasto na bułki:
Mąkę na bułki przesiać do miski, zrobić w niej dołek. Zrobić zaczyn z drożdży: 2/3 mleka podgrzać, wsypać łyżeczkę cukru i wymieszać, wlać do dołka z mąką, a następnie wkruszyć tam drożdże i wymieszać mleko i drożdże palcami. Po wierzchu posypać odrobiną mąki i zostawić na ok. 15 minut, aż rozczyn urośnie:
Pozostałe mleko podgrzać, dodać do niego masło i rozpuścić je w mleku. Powstały płyn nie może być gorący. Następnie wsypać do miski pozostałe składniki na bułki oraz wlać masło z mlekiem, wyrobić wszystko ręką i pozostawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości (w ciepłym miejscu, pod przykryciem z bawełnianej szmatki). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić je na części (w zależności od tego jak duże bułki chcecie), z każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i zrobić w niej dziurę/dołek na nadzienie.
Gotujemy budyń:
Najlepiej jest zrobić go, gdy ciasto rośnie (w ciągu tej 1 godziny), ponieważ musi ostygnąć przed nałożeniem go na bułki. W 1 szklance mleka rozpuścić cukier oraz ekstrakt/cukier waniliowy, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać lub zmiksować z jajkami i mąkami, a następnie wlać do zagotowanego mleka. Wszystko jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając.
Po ostudzeniu masę budyniową przełożyć do dołków w bułkach i bułki zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia (ja zostawiam pod przykryciem).
Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę i cukier wysypujemy na stolnicę lub blat, dodajemy miękkie masło lub margarynę i zagniatamy jedną ręką, łącząc składniki w taki sposób, jak byśmy chcieli coś kruszyć. Kruszonkę możemy zrobić drobniejszą lub grubszą - naprawdę nie wymaga to żadnej wprawy i trwa jakieś 3 minuty...
Kończymy:
Wyrośnięte bułki z budyniem posmarować białkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (boki bułek). Na budyń poukładać owoce (u mnie czarne porzeczki), a wierzch posypać kruszonką. Bułki piec bez termoobiegu w piekarniku rozgrzanym do 180'C (w oryginalnym przepisie jest 190'C ale ja mam bardzo stary i mocny piekarnik) przez 15 min (opcja dół) + 5 min (opcja góra-dół).