Szarlotka żytnio-otrębowa z owsianą kruszonką i lawendą
Pomiędzy kaloryczną owsianką słoikową a dzisiejszym hamburgerem powstała bardzo zdrowa wersja szarlotki, do której zainspirował mnie przepis z bloga Feed Me Better.
Pozmieniałam troszkę, odjęłam, dodałam i jestem bardzo zadowolona - moi chłopcy też!
Zapraszam na żytnio-otrębową szarlotkę z nutą lawendy i owsianą kruszonką!
Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Pozmieniałam troszkę, odjęłam, dodałam i jestem bardzo zadowolona - moi chłopcy też!
Zapraszam na żytnio-otrębową szarlotkę z nutą lawendy i owsianą kruszonką!
Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm:
- 0,5 szklanki mąki żytniej typ 720
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka otrębów: u mnie owsiane i żytnie
- 1/4 szklanki trzcinowego cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 słoik - 0,5 l jabłek na szarlotkę z tego przepisu (można dodać świeże - starte na tarce jarzynowej, albo pokrojone w cienkie plasterki podduszone z cukrem i cynamonem - do smaku)
- kilka kwiatków świeżej lawendy (można pominąć i dodać cynamon, imbir, to co lubimy łączyć z jabłkami)
- 50 g masła
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 50 g cukru trzcinowego - (dałam pół na pół z białym, bo mi się skończył)
Przygotowanie:
- z mąk, otrębów, masła, cukru, soli i wody - zagniatamy szybko ciasto, wykładamy nim formę, spód i boki na wysokości około 2 cm
- wkładamy tak przygotowane ciasto do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach
- w tym czasie zagniatamy kruszonkę i szykujemy jabłka, jak nie mamy takich jak ja;)
- na podpieczony spód, wykładamy jabłka, delikatnie rozkruszamy kwiaty lawendy (można pominąć), równo rozsmarowujemy, posypujemy kruszonką i pieczemy około 40-50 minut, aż do zrumienienia się kruszonki
- zostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Smacznego;)