Szarlotka żytnio-otrębowa z owsianą kruszonką i lawendą

Pomiędzy kaloryczną owsianką słoikową a dzisiejszym hamburgerem powstała bardzo zdrowa wersja szarlotki, do której zainspirował mnie przepis z bloga Feed Me Better.
Zdjęcie - Szarlotka żytnio-otrębowa z owsianą kruszonką i lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozmieniałam troszkę, odjęłam, dodałam i jestem bardzo zadowolona - moi chłopcy też!
Zapraszam na żytnio-otrębową szarlotkę z nutą lawendy i owsianą kruszonką!
Zdjęcie - Szarlotka żytnio-otrębowa z owsianą kruszonką i lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm:
  • 0,5 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka otrębów: u mnie owsiane i żytnie
  • 1/4 szklanki trzcinowego cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 słoik - 0,5 l jabłek na szarlotkę z tego przepisu (można dodać świeże - starte na tarce jarzynowej, albo pokrojone w cienkie plasterki podduszone z cukrem i cynamonem - do smaku)
  • kilka kwiatków świeżej lawendy (można pominąć i dodać cynamon, imbir, to co lubimy łączyć z jabłkami)

  • 50 g masła
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 50 g cukru trzcinowego - (dałam pół na pół z białym, bo mi się skończył)

Przygotowanie:
  • z mąk, otrębów, masła, cukru, soli i wody - zagniatamy szybko ciasto, wykładamy nim formę, spód i boki na wysokości około 2 cm
  • wkładamy tak przygotowane ciasto do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach
  • w tym czasie zagniatamy kruszonkę i szykujemy jabłka, jak nie mamy takich jak ja;)
  • na podpieczony spód, wykładamy jabłka, delikatnie rozkruszamy kwiaty lawendy (można pominąć), równo rozsmarowujemy, posypujemy kruszonką i pieczemy około 40-50 minut, aż do zrumienienia się kruszonki
  • zostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Zdjęcie - Szarlotka żytnio-otrębowa z owsianą kruszonką i lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy