Pani Walewska (Pychotka) czyli nie taki diabeł straszny..
Zawsze się bałam tego ciasta. Przerażała mnie ilość rzeczy do wykonania, skomplikowany i długi przepis, pracochłonność. Dlatego też, było ono na mojej liście do zrobienia przez bardzo długi czas i ciągle spadało niżej, wypierane przez łatwiejsze wypieki. W końcu jednak się zmobilizowałam. I wiecie co? Tak naprawdę to ciasto wcale nie jest takie trudne :) Wymaga jedynie trochę więcej czasu, czytania ze zrozumieniem i odpowiedniego podziału pracy. Wyszło wg mnie całkiem przyzwoicie jak na pierwszy raz. Kruche ciasto, kwaskowaty dżem, słodka beza i przepyszny migdałowy krem. Wg mnie najlepiej smakowało na 2, a nawet 3 dzień. Z tym, że wtedy trochę straciło na wyglądzie. Zastrzeżenia mam jedynie co do spodu, bo wyszedł ciut za twardy, no i bezy, która za bardzo mi opadła. Będę musiała nad tym popracować. Zrobiłam krem z 1,5 porcji, zmniejszając ilość masła o 50 g. Następnym razem jeszcze chyba ją zmniejszę o kolejne 30. Miałam obawy, co do tego, jak tak wysokie ciasto, z tyloma warstwami i dużą ilością kremu, będzie się kroiło, ale niepotrzebnie, bo kroi się je bez problemu. Przepis znalazłam u Dorotus i jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki prowadzonej przez Mirabelkę.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek
Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem (zrobiłam z 1,5 porcji, zmniejszając ilość masła o 50g)
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru migdałowego
- 200 g masła (zmniejszyłam ilość o 50g)
- kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
- 120 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Beza:
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część kruchego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form). Gotowe placki ostudzić.
Krem:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce. Smacznego :)