Niskokaloryczny sernik świąteczny
Sernik świąteczny w wersji dietetycznej – bez tłuszczu, białego cukru czy mąki pszennej. Za to chudy twaróg, cukier brzozowy, który chroni przed próchnicą oraz pełne witamin i składników mineralnych zarodki pszenne. Delikatny i kremowy o idealnym kształcie i konsystencji. Szybki i prosty do wykonania. Stali czytelnicy zapewne już znają ten sernik, który proponowałam w trochę innej wersji. Przyjemność bez wyrzutów sumienia... w końcu życzymy sobie ZDROWYCH świąt :)
SKŁADNIKI:
1 kg chudego twarogu na serniki (np. Emilki)
180 g cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
5 jaj
3 łyżki zarodków pszennych + do podsypania blachy
Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i zarodki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj olejem i obsyp zarodkami. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Dowolnie dekoruj: owocami lub ozdobami z marcepanu.
Smacznego :)