Dzisiaj coś bardzo zdrowego. Sałatka zawierająca sporą ilość potasu, mnóstwo witaminy A, kwas foliowy, żelazo, jod, miedź... A poza tym jest bardzo smaczna. Polecam!
Szpinak mogłabym jeść codziennie, aż do zzielenienia:) Pierwszy raz spróbowałam go na miejskim jarmarku kuchni regionalnej. Do końca życia nie zapomnę tego smaku, szpinak oblany masełkiem, idealnie doprawiony... Mmmmm, dosłownie rozpływał się w ustach...Od tamtej pory jadam go samego, na kanapkach, w sałatkach, w daniach, a dziś przyszedł czas na zieloną zupę. Przepychota!
Napój z kiwi, jabłkiem i świeżym szpinakiem to moja kolejna propozycja na dostarczenie naszemu organizmowi całkiem niezłej porcji witamin i minerałów. Do tego kawałek dojrzałego banana i szklanka zielonej herbaty, kilka listków świeżej pietruszki i mamy pyszny, odżywczy koktajl, który pomaga również oczyścić organizm z toksyn.
Jestem w fazie wiosennych zup :) (...) Tym razem krem szparagowy - prosty do wykonania, delikatny i kremowy i naprawdę bardzo smaczny! Wykwintna, lekka zupa na każdy dzień.
Od początku nie miałam wątpliwości, że to danie będzie pyszne. Delikatny filet z kurczaka faszerowany szpinakiem i fetą w aksamitnym sosie na bazie białego wina to rewelacyjne danie na niedzielny obiad :)
Jedna z najbardziej popularnych włoskich, letnich sałatek. Jada się ja chyba w każdym domu, można ją kupić już gotową, a nawet produkuje się , słoikową mieszankę , będącą kompozycją ppokrojonych w kostkę różnych warzyw ..... wystarczy tylko dodać do ugotowanego ryżu.
Bardzo mi smakowały mimo, że nie przepadam za mięsem z indyka… Kotleciki wyszły aromatyczne a szpinak i ciecierzyca urozmaiciła smak indyka. Zrobiłam do tego prosty sosik pomidorowy bo wyszło ich sporo i chciałam je łatwo odgrzać… Kotleciki z indyka nie muszą być nudne…:)
Kotlety pożarskie robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. Swoją pulchność i delikatność zawdzięczają ubitej pianie z białek, zaś pyszny smak – klarowanemu masłu, na którym się je smaży.