Letnia sałatka ryżowa w dwóch wariantach smakowych
Jedna z najbardziej popularnych włoskich, letnich sałatek. Jada się ja chyba w każdym domu, można ją kupić już gotową, a nawet produkuje się , słoikową mieszankę , będącą kompozycją ppokrojonych w kostkę różnych warzyw ..... wystarczy tylko dodać do ugotowanego ryżu.
Istnieje wiele rodzajów sałatek ryżowych . Tyle ,ile pomysłów i fantazji tyle możliwości łączenia ryżu białego , dzikiego i brązowego z innymi składnikami. U mnie zadomowiła się wersja podstawowa , a czasem tylko dorzucę do niej jajka, tuńczyka lub kilka małych parówek/dla wielbicieli/.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 2 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona konserwowa
- 1 papryka żółta konserwowa
- garść czarnych oliwek b/pestek
- 2 świeże pomidory/lub kilka koktajlowych/
- ½ szklanki zielonego,świeżego groszku/lub mrożony/
- ½ szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka kaparów
- 2 młode marchewki
- 1 młoda cukinia
- zielona pietruszka lub szczypiorek
- 150 g tuńczyka
- kilka cienkich parówek
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
Wykonanie: -Ryż namoczyć w zimnej wodzie. -Po upływie ok.30 minut przecedzić przepłukać, pozostawić na chwile na sitku po czym przełożyć do rondelka i zalać wodą/ok.3,5 szklanki / i zagotować. -Gotować/ bez przykrycia/na małym ogniu ok.15 minut. -Ryżu nie należy mieszać, wystarczy od czasu do czasu poruszać rondelkiem. -Kiedy ryż jest wystarczająco miękki /al dente/ zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. -Przemieszać delikatnie widelcem i przesypać do zimnej miski. - Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać. -Ryż można również ugotować w dużej ilości osolonej wody potem tylko przecedzić i przelać zimną wodą. Niestety traci on trochę swoich cennych właściwości, które wylewa się z wodą. -Marchewkę pokrojoną w kostkę lub w krążki /jeśli jest cienka/ i groszek ugotować. - Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować razem. -Ugotowane warzywa powinny zachować jędrność. -Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. -Kukurydzę odsączyć z zalewy, oliwki pokroić w plasterki. Pomidory spażyć,obrać i pokroić. -Do miski z ryżem dodać wszystkie przygotowane warzywa, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Pozostałą oliwę połączyć z octem, energicznie wymieszać i powstały sos dodać do sałatki. -Wymieszać.
Właściwie sałatka jest już gotowa i po schłodzeniu można ją podawać , ale można ją również dodatkowo wzbogacić i w tym celu należy podzielić na dwie części i..............otrzymamy dwie sałatki: -do jednej części dodać parówki pokrojone w plasterki -do drugiej części dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. -Sałatki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.