Zupa krem ze szparagów
Jestem w fazie wiosennych zup :) Jeden z czytelników podał mi pomysł na zupę krem z dodatkiem oliwy truflowej i koniecznie musiałam spróbować. Tym razem krem szparagowy - prosty do wykonania, delikatny i kremowy i naprawdę bardzo smaczny! Wykwintna, lekka zupa na każdy dzień.
SKŁADNIKI:
1 pęczek białych szparagów
1/4 selera
1 pietruszka
100 ml mleka (1,5% tłuszczu)
sól, biały pieprz
Truflowa oliwa z oliwek Monini
Szparagi, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa włóż do garnka i zalej gorącą wodą tylko do wysokości warzyw. Gotuj na średnim ogniu (delikatne wrzenie) około 15 minut. Warzywa zdejmij z ognia i przestudź.
Ze schłodzonej zupy odlej około 3/4 bulionu warzywnego i odstaw. Warzywa zmiksuj bardzo dokładnie blenderem lub w melakserze czy Speedcooku. Wrzuć ponownie do garnka, wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolej odrobinę odłożonego bulionu warzywnego. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Rozlej zupę do bulionówek i przed podaniem polej łyżeczką truflowej oliwy z oliwek.
Dla użytkowników speedcooka: Szparagi,seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa włóż do garnka i zalej gorącą wodą do wysokości warzyw. Gotuj na średnim ogniu (delikatne wrzenie) około 15 minut. Warzywa zdejmij z ognia i przestudź.
Ze schłodzonej zupy odlej około 3/4 bulionu warzywnego i odstaw. Warzywa wrzuć do Speedcooka i zmiksuj (prędkość 6 , 30 sekund). Nastaw funkcje gotowania w temp. 80 stopni i wlej mleko. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolej odrobinę odłożonego bulionu warzywnego. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Rozlej zupę do bulionówek i przed podaniem polej truflową oliwą z oliwek.
SMACZNEGO :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 96 kcal
białko: 5,5 g
węglowodany: 15 g
błonnik: 5,2 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 2,5 mg