Sałatka pietruszkowa z kaszą jaglaną
Dzisiaj coś bardzo zdrowego. Sałatka zawierająca sporą ilość potasu, mnóstwo witaminy A, kwas foliowy, żelazo, jod, miedź... A poza tym jest bardzo smaczna. Polecam!
/źródło: "Brodzik od kuchni"/
Sałatka pietruszkowa z kaszą jaglaną
Składniki:
5 pęczków natki pietruszki
1 cebula czosnkowa
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
oliwa z oliwek
sól
pieprz, pieprz ziołowy
sok z cytryny
3 pomidory
Natkę dokładnie myjemy i osuszamy (suszarką do sałaty lub za pomocą lnianej ściereczki). Następnie drobno ją siekamy i wrzucamy do sporej miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i mocno ugniatamy dłonią. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wycinamy gniazdka nasienne**, następnie kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski z cebulą i natką. Dodajemy również kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy oliwę (ok. 1/2 szklanki), doprawiamy solą morską, pieprzem i pieprzem ziołowym oraz sokiem z cytryny. Jeszcze raz mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
* można dać więcej
** jeśli komuś nie przeszkadzają skórki, nie musi sparzać pomidorów, wystarczy je drobno pokroić
Smacznego:)