Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Nie przepadam za szpinakiem, ale w takim połączeniu z twarogiem i czosnkiem po prostu pycha :-). Ale na pewno nie może być to szpinak mrożony - bo taka zielona papka moim zdaniem się do tego nie nadaje /:-) Polecam
farsz
- 1 pęczek szpinaku (ok 300g)
- 400 chudego twarogu
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
ciasto pierogowe
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
Szpinak umyć i poodrywać listki następnie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło i podsmażać szpinak pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku i wyłączyć gaz. W misce pokruszyć ser i wymieszać z letnim szpinakiem i doprawić solą i pieprzem.Odstawić.
Do ciepłej wody wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, oliwy oraz rozgnieciony czosnek - łączymy z mąką i wyrabiamy na jednolite ciasto. Po wyrobieniu odłożyć na pół godziny i przykryć ściereczką by odpoczęło. Po przekrojeniu powinno być dużo pęcherzyków powietrza.
Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i wykrawać kółka, nakładając na każdy kawałek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
W garnku zagotować wodę i wrzucać pierogi na gotującą się wodę po wypłynięciu gotujemy jeszcze chwilę i odcedzamy, następnie hartujemy w zimnej wodzie i pozostawiamy w niej kilka minut. Odcedzone pierogi podsmażamy na rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. Podawać z naturalnym jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.
Smacznego
Wydrukuj przepis