Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i twarogiem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie przepadam za szpinakiem, ale w takim połączeniu z twarogiem i czosnkiem po prostu pycha :-). Ale na pewno nie może być to szpinak mrożony - bo taka zielona papka moim zdaniem się do tego nie nadaje /:-) Polecam

farsz

  • 1 pęczek szpinaku (ok 300g)
  • 400 chudego twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

ciasto pierogowe

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku

Szpinak umyć i poodrywać listki następnie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło  i podsmażać szpinak pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku i wyłączyć gaz.  W misce pokruszyć ser i wymieszać z letnim szpinakiem i doprawić solą i pieprzem.Odstawić.

Do ciepłej wody wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, oliwy oraz rozgnieciony czosnek - łączymy z mąką i wyrabiamy na jednolite ciasto. Po wyrobieniu odłożyć na pół godziny i przykryć ściereczką by odpoczęło. Po przekrojeniu powinno być dużo pęcherzyków powietrza.

Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i wykrawać kółka, nakładając na każdy kawałek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

W garnku zagotować wodę i wrzucać pierogi na gotującą się wodę po wypłynięciu gotujemy jeszcze chwilę i odcedzamy, następnie hartujemy w zimnej wodzie i pozostawiamy w niej kilka minut. Odcedzone pierogi podsmażamy na rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. Podawać z naturalnym jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.  

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i twarogiem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i twarogiem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów