Pomidory pokroić na plastry, grillować, posypać tymiankiem i solą, na każdym położyć odrobinę zielonego pesto i rozłożyć na przemian z plastrami sera wędzonego na grillowanych plastrach bakłażana. Całość zapiec w piekarniku. Posypać świeżą bazylią.
Najpyszniejsze dzieło ostatnich czasów – domowa salsa pomidorowa do nachos. Jeśli chcecie zaskoczyć swojego domownika pysznym domowym dipem pomidorowym to zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Do tej pory w moim domu gościły salsy gotowe, ale nigdy nie były doskonałe. Ta jest idealna – słodko-ostra, taka jak w prawdziwej meksykańskiej kuchni.
Przepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej.
Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy.
Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w całym domu.
Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę, albo coś do pochrupania przy piwku i meczu.
Z moją miłością do kuchni włoskiej, nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu :) S t r o m b o l i. Drożdżowe, pizzowe ciasto "zaplecione" w bochen, a w środku farsz z białej kiełbasy, wędlin, warzyw i serów. Wypiek wymyślony w połowie XX wieku przez amerykańskich włochów. Nie jest to klasyczne, włoskie gotowanie, z kilkoma zaledwie składnikami. Ale jest tak smaczne, że przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Eksplozja smaku!
Lekka sałatka na kolację z dodatkiem pieczonej dyni i porozrywanej mozzarelli - bo dynię mogę jeść w każdej postaci... Tym razem z pysznym dresingiem na bazie oliwy truflowej która jest niezwykle aromatyczna i stała się składnikiem który dość często używam do różnych sałatek i nie tylko.
Bardzo lekki pasztet, bez dodatku wątróbki i boczku, za to z dodatkiem pistacji i oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Ma zwartą konsystencję i po schłodzeniu można go cieniutko kroić. Pokrojony w grubsze plastry z dodatkiem lekkiego sosu może stać się ciekawym dodatkiem do obiadu. Delikatnie cytrynowo-bazyliowy smak pasztetu zaciekawi gości i domowników. Bardzo polecam :-)
Kto powiedział, że pierogi musza być tylko z ciasta pierogowego?!
Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta ziemniaczanego.
Delikatne, ze złocistą skórką , wypełnione po brzegi fantastycznym farszem!
W środku soczysty kurczak, moje ulubione suszone pomidory i ser – ja połączyłam fetę z ricottą.
Ajj ślinka cieknie!
Dziś przedstawiam łatwy pomysł na obiad w zapracowanym tygodniu. Gnocchi zapiekane w pysznym sosie pomidorowym i dużą ilością mozzarelli sprawdzą się zawsze. Oczywiście zamiast gnocchi możemy użyć tutaj wytrawnych pierożków, ravioli czy nawet zwykłego makaronu a zamiast boczku, inne ulubione mięso lub wędlinę.