Stromboli
Z moją miłością do kuchni włoskiej, nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu :)
S t r o m b o l i. Drożdżowe, pizzowe ciasto "zaplecione" w bochen, a w środku farsz z białej kiełbasy, wędlin, warzyw i serów.
Wypiek wymyślony w połowie XX wieku przez amerykańskich włochów.
Nie jest to klasyczne, włoskie gotowanie, z kilkoma zaledwie składnikami.
Ale jest tak smaczne, że przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Eksplozja smaku!
Użyjcie kiełbasy i serów naprawdę dobrej jakości, poczekajcie cierpliwie aż wierzch pięknie się zarumieni, ah!
Nie pożałujecie :)
Dla mnie na pewno do powtórzenia. Nie raz.
Jak powiedział P. - 'jedno z u l u b i o n y c h'
Smacznego!
Stromboli
(na podstawie przepisu z magazynu Kuchnia nr 05/2014)
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłej wody, 1 łyżeczka drożdży instant, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru
Na farsz:
400 g białej surowej kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej papryki (użyłam ostrej wędzonej), 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub suszonej bazylii albo oregano), 1 łyżka oliwy, 2 cebule, pokrojone w pióra, 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki, 100 g cienkich plastrów szynki, 100 g plastrów salami, 200 g sera mozzarella, garść startego twardego sera typu Parmezan, garść czarnych oliwek, przepołowionych
1 jajko, roztrzepane z odrobiną wody, do posmarowania wierzchu
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek i stopniowo dolewając ciepłej wody zagniatamy ciasto. W y r a b i a m y (naprawdę, wyróbcie dobrze ciasto do pizzy) ok. 5 – 7 min – aż będzie gładkie i sprężyste.
Z gotowego ciasta robimy kulkę, wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na min 30 min, najlepiej na godzinę)
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C.
Wyciągamy z osłonek farsz białej kiełbasy, rozdrabniamy go i smażymy aż się zarumieni. Doprawiamy wędzoną papryka i ziołami prowansalskimi. Mięso ściągamy z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu, aż zmiękną (cebula ma być zeszklona).
Ciasto dzielimy na dwie części, każda rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek (wymiary ok 20 x 30 cm), układamy na ja dwóch osobnych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na środku każdego placka rozkładamy kiełbaskę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, na nich układamy plastry szynki i salami. Posypujemy serami i czarnymi oliwkami.
Ciasto, które zostało po bokach nacinamy ostrym nożem w skośne paski grubości ok 1,5 - 2 cm, nakładamy je na przemian na farsz, tworząc warkocz.
Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Smarujemy stromboli jajkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut - wierzch ciasta musi wyraźnie się przyrumienić.
Studzimy kilka minut, kroimy w plastry.
Smacznego!
• • •
Stromboli
(based on the recipe from the polish magazine ‚Cuisine’ No 05/2014)
For the dough:
2 cups all purpose wheat flour 1 cup warm water 1 teaspoon instant yeast 1 tablespoon olive oil 1 teaspoon salt 1/2 teaspoon sugar
For the stuffing:
400 g of white raw sausage 1 teaspoon chilli pepper (I used hot smoked paprika, works really well) 1/2 teaspoon of Provencal herbs (or dried basil or oregano) 1 tablespoon olive oil 2 onions, cut into pen 2 cloves garlic, thinly sliced 100 g thin slices of ham 100 g slices of salami 200 g mozzarella cheese a handful of grated hard cheese (like Parmesan or Grana Padano) a handful of black olives, halved
1 egg beaten with a little water, to grease the top
Combine flour with yeast, salt and sugar. Add the olive oil and gradually adding hot water knead the dough. Do that really well, for minimum 5 - 7 minutes until smooth and elastic. Shape it into the ball, put into lightly greased bowl, cover with a cloth and leave to rise in a warm place (for min 30 minutes, preferably an hour)
At this time, prepare the remaining ingredients.
Preheat the oven to 200 ° C.
Take out the white sausage stuffing from it’s cases, shred it and fry until golden. Season with smoked paprika and herbs. Put aside.
At the same pan warm up the oil, put the onions and garlic. Fry on low heat until tender.
Divide the dough into two parts, rool each to a thin rectangular (size approx 20 x 30 cm), put them on two separate baking trays lined with non-stick baking paper. At the center of each rectangular spread the sausage, fried onion with garlic, arrange the slices of ham and salami on the top. Sprinkle with both cheeses and black olives.
Incise the dough on the sides with a sharp knife to form the stripes (thickness of about 1.5 - 2 cm) put them alternately to cover the stuffing.
Leave it to rise for another 30 minutes.
Grease stromboli with egg and put into the oven for about 20 minutes - the pastry has to turn golden - brown.
Cool it down for a few minutes, cut into slices.