Sos curry do białej kiełbasy
Od kiedy po raz pierwszy zjadłam w Berlinie currywurst, stałam się ich dużą miłośniczką. Próbuję te smaki odtworzyć w domu. Kiełbasek curry niestety w Polsce nie spotkałam ( robiłam je kiedyś w domu) ale dobre białe kiełbasy też się w tym przepisie sprawdzą. Sos z bloga Weroniki jest bardzo smaczny, i myślę, że będzie też dobrym dodatkiem do innych dań. Polecam!
składniki
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka brązowego cukru
2-3 łyżki przyprawy curry
400 g - 1 puszka krojonych pomidorów
200 g ketchupu - dalam Heinza
50 ml bulionu
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)
1 łyżeczka soli
5 sztuk białych kiełbas - u mnie domowej roboty
przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować Dodać curry i przesmażyć razem Dodać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut Następnie dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i posolić. Sambal Oelek dodawać po trochu, sprawdzając ostrość naszego sosu - doprawić wg naszego smaku. Kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione. Kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami. Smacznego!
składniki
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka brązowego cukru
2-3 łyżki przyprawy curry
400 g - 1 puszka krojonych pomidorów
200 g ketchupu - dalam Heinza
50 ml bulionu
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)
1 łyżeczka soli
5 sztuk białych kiełbas - u mnie domowej roboty
przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować Dodać curry i przesmażyć razem Dodać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut Następnie dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i posolić. Sambal Oelek dodawać po trochu, sprawdzając ostrość naszego sosu - doprawić wg naszego smaku. Kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione. Kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami. Smacznego!