Pasztet drobiowy z pistacjami

Pasztet drobiowy z pistacjami
Bardzo lekki pasztet, bez dodatku wątróbki i boczku, za to z dodatkiem pistacji i oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Ma zwartą konsystencję i po schłodzeniu można go cieniutko kroić. Pokrojony w grubsze plastry z dodatkiem lekkiego sosu może stać się ciekawym dodatkiem do obiadu. Delikatnie cytrynowo-bazyliowy smak pasztetu zaciekawi gości i domowników. Bardzo polecam :-) Ten przepis pojawi się na e-booku serwisu z Pierwszego Tłoczenia. pl

Zdjęcie - Pasztet drobiowy z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg. mięsa drobiowego ( najlepiej udziec indyka lub udka kurczaka )
  • 50 g wyłuskanych pistacji
  • 2 cebule obrane i podzielone na pół
  • 1 pietruszka obrana i pokrojona na kawałki
  • 6 łyżek oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
  • 3 jajka
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Liście laurowe
  • Owoce jałowca
Pistacje zalewam gorącą wodą i odstawiam na 10 min. W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią, dodaję cebulę, pietruszkę, liście laurowe i owoce jałowca. Całość chwilę smażę, dodaję mięso i dolewam tyle wody, żeby zakryć mięso. Gotowe mięso oddzielam od kości. Pistacje odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Mięso mielę z cebulą i pietruszką, dodaję pistacje, jajka, olej Kujawski z cytryną i bazylią. Całość doprawiam do smaku. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przekładam do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę 30 min. w temp. 200 stopni. Gotowy pasztet studzę i daję na noc do lodówki. Smacznego :-)

Zdjęcie - Pasztet drobiowy z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasztet drobiowy z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów