Pasztet drobiowy z pistacjami
Bardzo lekki pasztet, bez dodatku wątróbki i boczku, za to z dodatkiem pistacji i oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Ma zwartą konsystencję i po schłodzeniu można go cieniutko kroić. Pokrojony w grubsze plastry z dodatkiem lekkiego sosu może stać się ciekawym dodatkiem do obiadu. Delikatnie cytrynowo-bazyliowy smak pasztetu zaciekawi gości i domowników. Bardzo polecam :-)
Ten przepis pojawi się na e-booku serwisu z Pierwszego Tłoczenia. pl
Składniki
- 1 kg. mięsa drobiowego ( najlepiej udziec indyka lub udka kurczaka )
- 50 g wyłuskanych pistacji
- 2 cebule obrane i podzielone na pół
- 1 pietruszka obrana i pokrojona na kawałki
- 6 łyżek oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
- 3 jajka
- Sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Liście laurowe
- Owoce jałowca