Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą
Dziś przedstawiam łatwy pomysł na obiad w zapracowanym tygodniu. Gnocchi zapiekane w pysznym sosie pomidorowym i dużą ilością mozzarelli sprawdzą się zawsze. Oczywiście zamiast gnocchi możemy użyć tutaj wytrawnych pierożków, ravioli czy nawet zwykłego makaronu a zamiast boczku, inne ulubione mięso lub wędlinę. Doskonałe danie do oczyszczenia lodówki z resztek, których nie chcemy wyrzucać. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą
(2-3 porcje)
Składniki:
- 500 g ręcznie zrobionych lub gotowych ze sklepu gnocchi
- 250 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1×400 g krojonych pomidorów w puszce
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki śmietany/jogurtu
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 100 g mozzarelli, pokrojonej w plasterki lub startej (lub więcej jeśli lubisz)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub do wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i odstaw.
- W międzyczasie, rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i wrzuć boczek. Smaż do wytopienia się tłuszczu, odlej jego nadmiar, dodaj czosnek i paprykę, po czym smaż przez kolejne 30 sekund.
- Dodaj koncentrat, pomidory z puszki i koktajlowe wraz z cukrem i gotuj przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę lub jogurt, pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przełóż sos wraz z gnocchi do naczynia żaroodpornego i wyłóż na wierzch mozzarellę.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż mozzarella się rozpuści i lekko zarumieni. Wyjmij, odstaw na 5 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella
(2-3 servings)
Ingredients:
- 500 g hand made or store-bought gnocchi
- 250 g bacon, chopped
- 2 garlic cloves, crushed
- 1 teaspoon smoked paprika
- 400 g tin chopped tomatoes
- 1 tablespoon tomato paste
- handful cherry tomatoes, halved
- 1 teaspoon sugar
- 2-3 tablespoons cream/yoghurt
- large handful fresh parsley, chopped
- salt and pepper to taste
- 100 g mozzarella, sliced
Preparation:
- Pre-heat the oven to 200 oC. Cook the gnocchi in the salted water until it starts floating to the top. Remove with a slotted spoon and set aside.
- In the meantime, in a large, hot frying pan, cook the bacon until starting to crisp with most of the fat rendered. Pour off most of the fat then add the garlic and smoked paprika and cook for 30 seconds.
- Add all of the tomatoes and the sugar and allow to simmer for 5 minutes. Remove the pan from the heat and stir in the cream/yoghurt, parsley and seasoning.
- Transfer the gnocchi mixed with the sauce to an oven-proof dish and top with the sliced mozzarella.
- Place in the oven and bake for 10 minutes until the mozzarella is melted and golden. Remove from the oven and allow to rest for 5 minutes before serving.
Enjoy!