Salsa pomidorowa do nachos

Salsa pomidorowa do nachos

Najpyszniejsze dzieło ostatnich czasów – domowa salsa pomidorowa do nachos. Jeśli chcecie zaskoczyć swojego domownika pysznym domowym dipem pomidorowym to zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Do tej pory w moim domu gościły salsy gotowe, ale nigdy nie były doskonałe. Ta jest idealna – słodko-ostra, taka jak w prawdziwej meksykańskiej kuchni. Pikantność możecie regulować według własnych potrzeb i upodobań. Pamiętajcie, żeby sprawdzić pikantność papryczek, bo czasem bywają silnie pikantne a czasem słabo. Koniecznie zróbcie na seans filmowy lub mecz z przyjaciółmi.

Zdjęcie - Salsa pomidorowa do nachos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Salsa pomidorowa do nachos

składniki:

  • 1kg pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 drobno siekana papryczka chili
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
przygotowanie:

Pomidory obieram ze skórki i kroję w kosteczkę.

Oczyszczoną paprykę i cebulę kroję drobno.

Pomidory, cebulę i paprykę duszę pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie odkrywam, dodaję wszystkie przyprawy (paprykę, oregano, kmin, cukier, sól, pieprz), czosnek, chili i ocet. Sos redukuję tak aby uzyskać gęstą salsę.

Podaję wystudzone do nachosów. Salsa pasuje również do pieczonej ryby lub steków.

Możecie ją przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku około tygodnia.

Zdjęcie - Salsa pomidorowa do nachos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Salsa pomidorowa do nachos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Salsa pomidorowa do nachos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów