Salsa pomidorowa do nachos
Najpyszniejsze dzieło ostatnich czasów – domowa salsa pomidorowa do nachos. Jeśli chcecie zaskoczyć swojego domownika pysznym domowym dipem pomidorowym to zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Do tej pory w moim domu gościły salsy gotowe, ale nigdy nie były doskonałe. Ta jest idealna – słodko-ostra, taka jak w prawdziwej meksykańskiej kuchni. Pikantność możecie regulować według własnych potrzeb i upodobań. Pamiętajcie, żeby sprawdzić pikantność papryczek, bo czasem bywają silnie pikantne a czasem słabo. Koniecznie zróbcie na seans filmowy lub mecz z przyjaciółmi.
Salsa pomidorowa do nachosskładniki:
- 1kg pomidorów
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 drobno siekana papryczka chili
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Pomidory obieram ze skórki i kroję w kosteczkę.
Oczyszczoną paprykę i cebulę kroję drobno.
Pomidory, cebulę i paprykę duszę pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie odkrywam, dodaję wszystkie przyprawy (paprykę, oregano, kmin, cukier, sól, pieprz), czosnek, chili i ocet. Sos redukuję tak aby uzyskać gęstą salsę.
Podaję wystudzone do nachosów. Salsa pasuje również do pieczonej ryby lub steków.
Możecie ją przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku około tygodnia.