Smażone ciasteczka ( do piwa )

Smażone ciasteczka ( do piwa )

Przepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej.

Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy.

Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w całym domu.

Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę , albo coś do pochrupania przy piwku i meczu.

Polecam!

Nie tylko panom ;)

Zdjęcie - Smażone ciasteczka ( do piwa ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 150 g

*  proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* sól – 0,5 łyżeczki

* kminek – 2 łyżki

* suszona cebula – 1 łyżka

* woda – 100 ml

DODATKOWO:

* olej – 300 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Dodajemy kminek i suszoną cebulkę.

Wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i zagniatamy zwarte ciasto.

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy ciasteczka na rumiano.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy np. z dipem czosnkowym.

Smacznego!

Zdjęcie - Smażone ciasteczka ( do piwa ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów