Smażone ciasteczka ( do piwa )
Przepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej.
Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy.
Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w całym domu.
Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę , albo coś do pochrupania przy piwku i meczu.
Polecam!
Nie tylko panom ;)
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 150 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 0,5 łyżeczki
* kminek – 2 łyżki
* suszona cebula – 1 łyżka
* woda – 100 ml
DODATKOWO:
* olej – 300 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodajemy kminek i suszoną cebulkę.
Wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i zagniatamy zwarte ciasto.
Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy ciasteczka na rumiano.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy np. z dipem czosnkowym.
Smacznego!