I w ten oto sposób powstały bardzo smaczne krakersy domowej roboty. W sam raz do pochrupania przy filmie albo przy spotkaniu ze znajomymi. Dzięki Pajdzie mają fajny, ziołowo-cebulowy smak, dość wyczuwalny, ale nie nazbyt dominujący. Ich dodatkową zaletą jest także to, że długo zachowują świeżość.
Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika 20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni.
Gdzieś u kogoś widziałam kotlety mielone w waflu. Pomysł bardzo mi się spodobał. Kombinując stwierdziłam, że jak można w ten sposób zrobić kotlety mielone, to czemu by nie zrobić tak rybnych? To był strzał w dziesiątkę!
Te bułeczki są aromatyczne, pyszne i sycące. Znakomite same w sobie jako przekąska - a z ulubioną surówką stanowią pełnowartościowe danie. Zapraszam do spróbowania!
Jedna z mniej wymyślnych tart, a zarazem jedna z tych najsmaczniejszych. Pomidory, szpinak i feta zgrywają się razem doskonale, jeżeli takiej tarty jeszcze nie próbowaliście to zachęcam do zrobienia!
Tym razem tzw. turecka pizza - drożdżowy, cieniutki placek na cienkim cieście, z farszem z mielonej jagnięciny. Już kiedyś, jeszcze pracując w Norwegii przygotowywałam tą pizzę, co prawda oszukaną nieco, bo zamiast jagnięciny było mielone 'co wpadło' ;) Ale zawsze smakowało nam to danie niezmiernie. Dziś oryginalnie, z jagnięciną. Warto.
Zapraszam dziś na wytrawne babeczki. Co prawda w przeddzień Tłustego Czwartku powinnam raczej piec muffiny ala pączki czy inne tego typu cudeńka, ale może jednak ktoś się skusi.
Jeden z fajniejszych chlebów, do którego wracałam już kilkukrotnie. Delikatny, lekko wilgotny z mięciutką skórką. Zaczyn do chleba jest nietypowy - zawiera podsmażoną cebulkę. Ten był wypieczony w dużym garnku żeliwnym
Jeśli spytacie się kogokolwiek w Stanach Zjednoczonych, jaka potrawa mogłaby być kwintesencją amerykańskiego Południa, z pewnością odpowie: smażony kurczak. Tak – słynny smażony kurczak, spopularyzowany na całym świecie m.in. przez sieciówkę KFC.
Tureckie pide to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki 7-8cm bardzo poręczne w jedzeniu.
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.
Delikatne, niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno solo, jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.
Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.
Już wiem, że pewnie w przyszłym tygodniu zrobię kolejną porcję żeby była na Wielkanoc. Chorizo jest pyszne ostre, konkretne w smaku, dojrzewające z każdym dniem suszenia.