Pide z mięsem mielonym

Pide z mięsem mielonym


Pide with minced meat.
Zdjęcie - Pide z mięsem mielonym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tureckie pide to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki 7-8cm bardzo poręczne w jedzeniu.
Zdjęcie - Pide z mięsem mielonym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki - 4 sztuki.

Ciasto. 225g mąki pszennej, 10g drożdży, 1/4 łyżeczki cukru, 60ml letniej wody, 1 łyżka oleju, 2 łyżki jogurtu, 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie. 130g mięsa mielonego, 1/3 papryki czerwonej, 1 pomidor, 1 cebula, 1 łyżka tymianku, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżka oleju, sól, pieprz do smaku

Wykonanie. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Teraz robimy nadzienie. Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem. Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie. Smacznego.

Kategorie przepisów