Wykwintne bułki
Te bułeczki są aromatyczne, pyszne i sycące. Znakomite same w sobie jako przekąska - a z ulubioną surówką stanowią pełnowartościowe danie. Zapraszam do spróbowania!
Składniki (na 20 bułek):
- 300ml wody
- 3 szklanki mąki (u mnie pytlowa pp)
- 1 szklanka płatków owsianych (ja daję błyskawiczne)
- 2 łyżki oleju (najlepiej z pomidorów suszonych)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 7g (opakowanie) drożdży suszonych
- pół słoiczka pomidorów suszonych w oleju
- 3 łyżki prażonej lub usmażonej na złoto cebuli
- łyżka ulubionych ziół
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie sprężyste ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (maszyniści mają łatwiej, maszyna robi to świetnie).
Dłońmi natłuszczonymi olejem uformować bułki i ułożyć na blasze.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę (ja piekę w gazowym) 15 minut, po tym czasie każdą bułkę posmarować za pomocą pędzelka zimną wodą i piec kolejne 5 minut, aż będą zrumienione.
Zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamykanym naczyniu (u mnie szklane).
Smacznego!