Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem



- 140g pełnoziarnistej mąki
- 150g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- czarny pieprz
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 60g roztopionego masła
- 90g suszonych pomidorów
- 30g parmezanu + podobną ilośc do obsypania z wierzchu
- 5 g świeżej bazylii
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Zetrzyj parmezan i odstaw. Posiekaj pomidory na drobne kawałeczki i odstaw. Posiekaj świeżą bazylię i dodaj do pomidorów. Odstaw.
W dużej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj maślankę i wymieszaj. Maślankę oraz przestudzone masło wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połaczenia się składników. Następnie dodaj parmezan, pomidory i bazylię, i delikatnie wmieszaj do ciasta.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem, jeżeli bedzie suchy wyjmij babeczki z piekarnika. Pozostaw je na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do przestudzenia.

Jak wspomniałam we wstępnie najbardziej mi smakowały przecięte na pół, przesmarowane masłem obłożone kwałkami świeżych pomidorów, bazyli oraz cieniutkimi plastrekami parmezanu.
Smacznego :)
