Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem
Zapraszam dziś na wytrawne babeczki. Co prawda w przeddzień Tłustego Czwartku powinnam raczej piec muffiny ala pączki czy inne tego typu cudeńka, ale może jednak ktoś się skusi. Przepis na te babeczki znalazłam tutaj. Troszkę pozmieniłam i część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą a tak poza tym trzymałam się oryginalnego przepisu. Efekt końcowy dosyć smaczny. Ciasto jest aromatyczne, przepięknie pachnie ziołami pełne kolorowych kawałków pomidorów i bazylii, niestety odrobinę zbyt suche. Polecam je jednak piec w mniejszych papilotkach, a najepiej w postaci mini muffinek. Moje upiekłam w kartonikach, przyznam że ładnie się prezentowały ale dla mnie tata porcja była zbyt duża. Chociaż i na to znalazłam sposób, podawałam babeczki przekrojone na pół przesmarowane masłem z dodatkiem świeżych pomidorów, listków bazylii i cieniutkich plasterków parmezanu. :)
Składniki na 12 standardowych lub 6 dużych muffinek:
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Zetrzyj parmezan i odstaw. Posiekaj pomidory na drobne kawałeczki i odstaw. Posiekaj świeżą bazylię i dodaj do pomidorów. Odstaw.
W dużej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj maślankę i wymieszaj. Maślankę oraz przestudzone masło wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połaczenia się składników. Następnie dodaj parmezan, pomidory i bazylię, i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę obsyp z wierzchu pozostałym parmezanem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem, jeżeli bedzie suchy wyjmij babeczki z piekarnika. Pozostaw je na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do przestudzenia.
Jak wspomniałam we wstępnie najbardziej mi smakowały przecięte na pół, przesmarowane masłem obłożone kwałkami świeżych pomidorów, bazyli oraz cieniutkimi plastrekami parmezanu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
- 140g pełnoziarnistej mąki
- 150g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- czarny pieprz
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 60g roztopionego masła
- 90g suszonych pomidorów
- 30g parmezanu + podobną ilośc do obsypania z wierzchu
- 5 g świeżej bazylii
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Zetrzyj parmezan i odstaw. Posiekaj pomidory na drobne kawałeczki i odstaw. Posiekaj świeżą bazylię i dodaj do pomidorów. Odstaw.
W dużej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj maślankę i wymieszaj. Maślankę oraz przestudzone masło wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połaczenia się składników. Następnie dodaj parmezan, pomidory i bazylię, i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę obsyp z wierzchu pozostałym parmezanem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem, jeżeli bedzie suchy wyjmij babeczki z piekarnika. Pozostaw je na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do przestudzenia.
Jak wspomniałam we wstępnie najbardziej mi smakowały przecięte na pół, przesmarowane masłem obłożone kwałkami świeżych pomidorów, bazyli oraz cieniutkimi plastrekami parmezanu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis