Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem
Zdjęcie - Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zapraszam dziś na wytrawne babeczki. Co prawda w przeddzień Tłustego Czwartku powinnam raczej piec muffiny ala pączki czy inne tego typu cudeńka, ale może jednak ktoś się skusi. Przepis na te babeczki znalazłam tutaj. Troszkę pozmieniłam i część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą a tak poza tym trzymałam się oryginalnego przepisu. Efekt końcowy dosyć smaczny. Ciasto jest aromatyczne, przepięknie pachnie ziołami pełne kolorowych kawałków pomidorów i bazylii, niestety odrobinę zbyt suche. Polecam je jednak piec w mniejszych papilotkach, a najepiej w postaci mini muffinek. Moje upiekłam w kartonikach, przyznam że ładnie się prezentowały ale dla mnie tata porcja była zbyt duża. Chociaż i na to znalazłam sposób, podawałam babeczki przekrojone na pół przesmarowane masłem z dodatkiem świeżych pomidorów, listków bazylii i cieniutkich plasterków parmezanu. :) Zdjęcie - Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 12 standardowych lub 6 dużych muffinek:
  • 140g pełnoziarnistej mąki
  • 150g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 60g roztopionego masła
  • 90g suszonych pomidorów
  • 30g parmezanu + podobną ilośc do obsypania z wierzchu
  • 5 g świeżej bazylii
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i odstaw na później.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Zetrzyj parmezan i odstaw. Posiekaj pomidory na drobne kawałeczki i odstaw. Posiekaj świeżą bazylię i dodaj do pomidorów. Odstaw.
W dużej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj maślankę i wymieszaj. Maślankę oraz przestudzone masło wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połaczenia się składników. Następnie dodaj parmezan, pomidory i bazylię, i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Zdjęcie - Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę obsyp z wierzchu pozostałym parmezanem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem, jeżeli bedzie suchy wyjmij babeczki z piekarnika. Pozostaw je na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do przestudzenia. Zdjęcie - Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak wspomniałam we wstępnie najbardziej mi smakowały przecięte na pół, przesmarowane masłem obłożone kwałkami świeżych pomidorów, bazyli oraz cieniutkimi plastrekami parmezanu.
Smacznego :)



Zdjęcie - Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów