Tarta ze szpinakiem, pomidorkami cherry i fetą
Jedna z mniej wymyślnych tart, a zarazem jedna z tych najsmaczniejszych. Pomidory, szpinak i feta zgrywają się razem doskonale, jeżeli takiej tarty jeszcze nie próbowaliście to zachęcam do zrobienia!
Składniki:
Ciasto 200g mąki pszennej
100g masła
szczypta soli
jajko
Farsz:
500g liści szpinaku
150g fety
garść pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
2 jajka
250g śmietany 18%
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.
W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy umyte liście szpinaku (garść zostawiamy!!) i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiając solą i pieprzem.
Kiedy szpinak przestygnie siekamy go drobno i mieszamy w misce ze śmietaną i jajkami. Masę warto skosztować i w razie potrzeby jeszcze przyprawić. Pomidorki kroimy na pół, fetę w kostkę.
Na schłodzone ciasto wylewamy farsz ze śmietany, jajek i szpinaku. następnie układamy pozostałe liście, których nie podsmażyliśmy, pomidorki oraz fetę.
Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30-35 minut.