Grillować z każdej strony aż mięsko się zarumieni i przestanie po nakłuciu sączyć się "woda". Żeberka są miękkie i soczyste. Możne je tez upiec w piekarniku.
Przygotowanie mięsa i warzyw: Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski. Zalewamy je 3 łyżkami sosu sojowego i posypujemy drobno posiekanymi papryczkami pepperoni. W tak przygotowanej marynacie trzymamy minimum pół godziny.
W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień dodać osączone pędy bambusa, utarty czosnek i kilka łyżek wody. Dusić kilka minut na wolnym ogniu...
Moje dziecko uwielbia klopsiki. Zarówno sauté, w sosie pomidorowym a teraz okazało się, że również w pieczarkowym. Te zostały nazwane "białymi klopsikami".
Przygotowanie:
na dzień przed podaniem mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Natrzeć solą i odstawić do lodówki w misce, naczyniu wypełnionym mlekiem.
Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno pieczone mięsko z łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.
Schab wymyc, wysuszyc i posmarowac marynata po czym przelozyc do naczynia zaroodpornego z przykryciem i piec w piekarniku (190°C) przez 1.5 godz. Nastepnie dorzucic do schabu pokrojona w kostke cebule i posiekana pietruszke. Piec jeszcze okolo 0.5 godz.
Mięso zjadamy w całości, jako przystawka chleb biały maczany w sosiku, folię wyrzucamy – i już nikt nie może nam nic udowodnić! Oczywiście zjeść kilogram mięsa nie jest łatwo – zaprośmy jakiegoś kolegę, który cierpi podobne katusze, i niech przyniesie dobre, czerwone wino.
Jarska potrawa prowansalska, znana również w innych regionach Europy. Szerzej spopularyzowana przez film animowany Pixara, gdzie szefem kuchni był sympatyczny szczur. Lekkie ale sycące danie które z powodzeniem może stanowić posiłek główny razem z bagietką. Mały nakład pracy i niezwykle efektowne i smaczne danie.
Po raz pierwszy piekłam karkówkę. Chciałam, aby pieczeń nie była sucha, a miękka i soczysta, jednocześnie pachnąca i smaczna. I taka właśnie jest, więc bardzo Wam ją polecam! Myślę, że sekret tkwi w długim pieczeniu mięsa, a wcześniej moczeniu w zimnej wodzie z przyprawami.
W tym przepisie spodobał mi się nietypowe połączenie sosu pomidorowego i żurawin. Zarówno dodatek tych owoców do sosu, jak i sera feta do mięsa sprawiły, że zwyczajne pulpety zamieniły się w niezwykłe, oryginalne danie :) Warto wypróbować!
Przygotowanie stir fry jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujemy, to głęboka patelnia (najlepiej wok), duży palnik gazowy, odrobina oleju i przypraw, dowolne warzywa, oraz jakieś mieso. Do tego trochę makaronu, czy ryżu - i już.