Krokiety z mięsem – noworoczna klasyka

Krokiety z mięsem – noworoczna klasyka

Skończyły się święta, minęła fascynacja słodkimi wypiekami, znów chętniej sięgamy po proste, sprawdzone przepisy i wytrawne dania. Puszki, w których jeszcze kilka dni temu pełno było pachnących słodkości zaczęły zresztą już świecić pustkami. Może to i lepiej, bo jak długo  można faszerować się bakaliami i pierniczkami, niezależnie od tego jakie pyszne by  nie były…

Teraz pora przygotować się do powitania nowego roku, a na tę okazję przydadzą się krokiety. Najlepsze są klasyczne – z mięsem. To też świetny sposób na pozbycie się pozostałości mięs i różnych pieczeni.

Zdjęcie - Krokiety z mięsem – noworoczna klasyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

ciasto na ok 15 naleśników:

  • 2 jajka
  • ok 10 stosunkowo pełnych łyżek mąki pszennej
  • ok. 1/2 litra mleka lub mleka zmieszanego z wodą w stosunku 1:1
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy

farsz:

  • ok 1kg mięsa wieprzowego (niezbyt chudego – np łopatka)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 cebule
  • 2-3 goździki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól/pieprz
  • majeranek
  • chili mielone

+

  • jajko
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Mięso razem w przyprawami i warzywami wrzucić do wrzątku, posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Następnie wyjąć z wywaru i ostudzić. Zachować marchewkę i pietruszkę.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Konsystencja powinna przypominać konsystencję śmietany. Upiec dość cienkie naleśniki.
  • Mięso zmielić niezbyt drobno.
  • Posiekać 1 cebulę, podsmażyć na oliwie lub łyżce smalcu (najlepiej domowego).
  • Dodać zmielone mięso i podsmażyć. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, majerankiem i/lub czosnkiem)
  • Na rozłożony naleśnik nakładać po ok. dwie łyżki farszu i zawijać krokiety.
  • Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej i obsmażyć na złoty kolor na oliwie z odrobiną masła.
  • Podawać na ciepło. Świetnie smakują z czerwonym barszczem.

Smacznego !

Kategorie przepisów