Krokiety z mięsem – noworoczna klasyka
Skończyły się święta, minęła fascynacja słodkimi wypiekami, znów chętniej sięgamy po proste, sprawdzone przepisy i wytrawne dania. Puszki, w których jeszcze kilka dni temu pełno było pachnących słodkości zaczęły zresztą już świecić pustkami. Może to i lepiej, bo jak długo można faszerować się bakaliami i pierniczkami, niezależnie od tego jakie pyszne by nie były…
Teraz pora przygotować się do powitania nowego roku, a na tę okazję przydadzą się krokiety. Najlepsze są klasyczne – z mięsem. To też świetny sposób na pozbycie się pozostałości mięs i różnych pieczeni.Składniki:
ciasto na ok 15 naleśników:
- 2 jajka
- ok 10 stosunkowo pełnych łyżek mąki pszennej
- ok. 1/2 litra mleka lub mleka zmieszanego z wodą w stosunku 1:1
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy
farsz:
- ok 1kg mięsa wieprzowego (niezbyt chudego – np łopatka)
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 cebule
- 2-3 goździki
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól/pieprz
- majeranek
- chili mielone
+
- jajko
- bułka tarta
- łyżka masła
- oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso razem w przyprawami i warzywami wrzucić do wrzątku, posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Następnie wyjąć z wywaru i ostudzić. Zachować marchewkę i pietruszkę.
- Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Konsystencja powinna przypominać konsystencję śmietany. Upiec dość cienkie naleśniki.
- Mięso zmielić niezbyt drobno.
- Posiekać 1 cebulę, podsmażyć na oliwie lub łyżce smalcu (najlepiej domowego).
- Dodać zmielone mięso i podsmażyć. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, majerankiem i/lub czosnkiem)
- Na rozłożony naleśnik nakładać po ok. dwie łyżki farszu i zawijać krokiety.
- Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej i obsmażyć na złoty kolor na oliwie z odrobiną masła.
- Podawać na ciepło. Świetnie smakują z czerwonym barszczem.
Smacznego !