Ratatuj

Ratatuj
Zdjęcie - Ratatuj - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jarska potrawa prowansalska, znana również w innych regionach Europy. Szerzej spopularyzowana przez film animowany Pixara, gdzie szefem kuchni był sympatyczny szczur. Lekkie ale sycące danie które z powodzeniem może stanowić posiłek główny razem z bagietką. Mały nakład pracy i niezwykle efektowne i smaczne danie.

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • suszone oregano, tymianek i bazylia
  • 2 gałązki rozmarynu

Bakłażana i cukinie przekrawamy i solimy, odstawiamy aż puszczą soki. Następnie kroimy w grubą kostkę, podobnie papryka. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Pokrojone warzywa rozkładamy na papierze do pieczenia, solimy, pieprzymy i obficie skrapiamy oliwą. Na górę kładziemy gałązki rozmarynu i wstawiamy do pieca na około 20 minut. Bakłażan ze względu na twardą skórkę może wymagać pieczenia dłuższego o 5-10 minut.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy kapary i pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, suszone oregano, tymianek i bazylię. Gotujemy na średnim ogniu aż sos ulegnie lekkiej redukcji. Dodajemy upieczone warzywa i dusimy 10 minut.

(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów