Bolognese - klasyk odkryty na nowo
Sos bolognese to chyba najpopularniejszy i najczęściej wykorzystywany sos do makaronu w polskiej kuchni. Wersji jego przyrządzenia jest rownież znaczna ilość, jeśli więc miałbym wskazać jedyny słuszny to byłby to przepis podany poniżej. Pochodzi on z książki "Italian Kitchen" autorstwa Anny Del Conte, ulubionej autorki kuchni włoskiej dla takich sław jak Delia Smith czy Nigella Lawson. Ragu tutaj prezentowane w samej Bolonii stosuje się w połączeniu z makaronem tagliatelle, najlepiej domowej roboty, ale tradycyjne polskie spaghetti również da radę.
- 400g makaronu tagliatelle (lub spaghetti)
- 350g mięsa wołowego mielonego
- 30g masła
- 3 łyżki oliwy
- 60g surowego boczku
- 1 cebula
- 1/2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyzka przecieru pomidorowego
- 150ml wina czerwonego wytrawnego
- 150ml bulionu drobiowego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- parmezan
Masło i oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić drobno krojony boczek i smażyć 2 minuty mieszając. Dodać drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodać marchew (startą lub drobno krojoną), krojony drobno seler, wyciśnięty czosnek i liść laurowy. Smażyć ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać mięso i mieszać do zbrązowienia na dużym ogniu. Dodać przecier a po 2 minutach wlać wino i gotować do momentu aż odparuje. Usunąć liść laurowy i dodać bulion. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować na minimalnym ogniu około 2 godzin. W razie potrzeby dodać gorącej wody.
Makaron ugotować, odcedzić i dodać do mięsa. Jeśli sos mięsny jest zbyt rzadki można dodać 2-3 łyzki odcedzonej wcześniej wody. Posypać tartym parmezanem.