Bolognese - klasyk odkryty na nowo

Bolognese - klasyk odkryty na nowo

Zdjęcie - Bolognese - klasyk odkryty na nowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos bolognese to chyba najpopularniejszy i najczęściej wykorzystywany sos do makaronu w polskiej kuchni. Wersji jego przyrządzenia jest rownież znaczna ilość, jeśli więc miałbym wskazać jedyny słuszny to byłby to przepis podany poniżej. Pochodzi on z książki "Italian Kitchen" autorstwa Anny Del Conte, ulubionej autorki kuchni włoskiej dla takich sław jak Delia Smith czy Nigella Lawson. Ragu tutaj prezentowane w samej Bolonii stosuje się w połączeniu z makaronem tagliatelle, najlepiej domowej roboty, ale tradycyjne polskie spaghetti również da radę.

 

  • 400g makaronu tagliatelle (lub spaghetti)
  • 350g mięsa wołowego mielonego
  • 30g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 60g surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1/2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyzka przecieru pomidorowego
  • 150ml wina czerwonego wytrawnego
  • 150ml bulionu drobiowego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • parmezan

 

Masło i oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić drobno krojony boczek i smażyć 2 minuty mieszając. Dodać drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodać marchew (startą lub drobno krojoną), krojony drobno seler, wyciśnięty czosnek i liść laurowy. Smażyć ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

 

Dodać mięso i mieszać do zbrązowienia na dużym ogniu. Dodać przecier a po 2 minutach wlać wino i gotować do momentu aż odparuje. Usunąć liść laurowy i dodać bulion. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować na minimalnym ogniu około 2 godzin. W razie potrzeby dodać gorącej wody.

 

Makaron ugotować, odcedzić i dodać do mięsa. Jeśli sos mięsny jest zbyt rzadki można dodać 2-3 łyzki odcedzonej wcześniej wody. Posypać tartym parmezanem.



Kategorie przepisów