Kulki mięsne z fetą i sosem pomidorowo-żurawinowym

Kulki mięsne z fetą i sosem pomidorowo-żurawinowym
W tym przepisie spodobał mi się nietypowe połączenie sosu pomidorowego i żurawin. Zarówno dodatek tych owoców do sosu, jak i sera feta do mięsa sprawiły, że zwyczajne pulpety zamieniły się w niezwykłe, oryginalne danie :) Warto wypróbować!

Zdjęcie - Kulki mięsne z fetą i sosem pomidorowo-żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KULKI MIĘSNE Z FETĄ I SOSEM POMIDOROWO-ŻURAWINOWYM
(na 4 porcje)
500g mielonej wołowiny lub wieprzowiny,
1 czerstwa bułka,
1 duża cebula,
1 jajko,
1 łyżka ostrej musztardy,
100g sera feta,
2 łyżki oleju,
1-2 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów,
1 kartonik (200ml) przecieru pomidorowego,
100g suszonej żurawiny,
sól i pieprz,
oregano, bazylia, tymianek (świeże lub suszone)

Bułkę namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, połowę cebuli, jajko, musztardę, 4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego tymianku oraz sól i pieprz i dokładnie wyrobić masę. Ser feta pokruszyć i połączyć z masą mięsną. Wilgotnymi dłońmi formować dość duże kulki i obsmażyć je ze wszystkich stron na oleju.
Na drugiej, głębszej patelni zeszklić resztę cebuli na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Zagotować, rozdrabniając większe kawałki pomidorów, po czym dodać żurawinę i mięsne kulki. Gotować razem bez przykrycia ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podawać z kaszą kuskus lub ziemniakami (wg mnie bardziej pasuje kuskus :)


(przepis z „Poradnika Domowego” 10/2010 z moimi lekkimi modyfikacjami)


Zdjęcie - Kulki mięsne z fetą i sosem pomidorowo-żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów