Roladki wołowe z sosem z korniszonów
Danie zainspirowane, przepisem na faszerowanego szczupaka przygotowanego przez Pana Jerzego Pasikowskiego na ostatnim spotkaniu Przyjaciół Winiary.
Składniki:- 50 dag wołowiny (użyłem mięsa pieczeniowego) zmielonej na najdrobniejszym sitku
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 150 ml śmietanki 30 %
- 10 cm pora pokrojonego w drobną kostkę
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 600 ml śmietanki 30%
- 20 dag korniszonów (można kupić albo zrobić z np. tego przepisu) pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka musztardy kremskiej
- 1 łyżka zielonego pieprzu (marynowanego), najlepiej go troszkę rozgnieść łyżką w misce
- 2 posiekane pęczki koperku
- łyżka skoncentrowanego bulionu drobiowego, może być np. Consommé bulion w paście Winiary
- sól, pieprz
Sos:
Do niedużego rondelka wlać śmietankę razem z bulionem, zagotować, dodać korniszony, zielony pieprz, musztardę, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać.
Podobne wpisy Roladki wołowe z sosem z korniszonów
Tarta z truskawkami i kremem panna cotta
Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )