Tagliatelle z sosem carbonara

Tagliatelle z sosem  carbonara

Tym razem obiad robił mój mąż. Wybrał tagliatelle z klasycznym sosem carbonara - bez śmietany - tylko boczek, jajka, ser i oliwa.:

 Zdjęcie - Tagliatelle z sosem  carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

tagliatelle - porcja dla 2 osób, ok 200 g

75 g pancetty (albo boczku wędzonego) - jest bardzo słona i doprawiona pieprzem

50 g pecorino romano albo parmezanu

3 jajka

oliwa, sól i pieprz

Makaron ugotować - zlać wodę. Makaron wrzucić od razu z powrotem do garnka.

Na patelni podgrzać łyżkę oliwy i na niej usmażyć na chrupko pancettę (boczek) pokrojoną w cienkie słupki. Zdjąć z gazu.

Do makaronu - trzeba teraz gaz włączyć na minimum - dodać rozbełtane jajka wymieszane z tartym serem, solą oraz pieprzem i wymieszać szybko z makaronem. Nie mogą się ściąć, ale powinien powstać kremowy sos. Następnie dodać bekon. Wymieszać. Całość można jeszcze dodatkowo posypać tartym parmezanem. To wszystko.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Al dente" M.C. Martinelli

Kategorie przepisów