To zbilansowany posiłek i do tego pięknie udekorowany. Wystarczy trochę wyobraźni, by połączyć składniki: bazę, warzywa, białka, toppingi oraz dressing lub bulion.Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, daj się ponieść wyobraźni i do dzieła! Przekonasz się, że posiłek robiony w misce uruchamia ogromne pokłady twórcze:-).
Awokado jest bardzo zdrowym i praktycznym dodatkiem do tostów i kanapek, z dodatkami z powodzeniem zastępuje majonez czy masło. Czy to z dodatkiem serów i wędlin, czy też w wersji wegetariańskiej. Do moich kanapek, dodałam coś w rodzaju sałatki – awokado, pokrojone na grubsze plasterki, liść sałaty rzymskiej, czerwoną cebulkę i czosnkowy dreesing.
Bardzo fajny przepis, jeśli masz już bardzo dojrzałe awokado.
Szybko się robi, potem należy dobrze schłodzić w lodówce.
Na wierzch powtykałam suszoną żurawinę i posypałam dodatkowo sproszkowaną żurawiną.
Ale Ty możesz dodać orzechy lub inne owoce suszone.
Ten tatar z tuńczyka na musie z awokado chodził za mną już od dawna i ogromnie się cieszę, że już dziś mogę się z Wami podzielić przepisem! Dlatego gdy tylko udało mi się dorwać piękny świeży kawałek tuńczyka, od razu postanowiłem go zrobić.
Początek tygodnia najlepiej zacząć słodko! Jednak słodko wcale nie znaczy niezdrowo! Dowodem na to jest to brownie z awokado zamiast masła. Dodatkowo w ramach bezglutenowej alternatywy upiekłem je na mące migdałowej i podmieniłem cukier erytrytolem. Do tego czapa z kokosowej bitej śmietany i borówki dla zmaksymalizowania przyjemności!
Lubicie pasty do kanapek ? My tak, a ostatnio dzieciom posmakowała taka z jajkiem, awokado i natką pietruszki. Moja córcia najpierw zjadła na kanapce, a potem samą wyjadała z miseczki łyżeczką :-) Więc dzieciom powinna posmakować, a i dorosłym też :-)
Uwielbiamy domowe koktajle. Ten jest wyjątkowy ponieważ wspomaga zdrowie naszych jelit. Szpinak ma dużo witamin i flawonoidów, które - jak dowiedziono - wspomagają korzystne bakterie w jelitach, z kolei awokado zawiera mnóstwo dobrych naturalnych tłuszczów i witaminy E.
Tradycyjnie przygotowuję zwykle jajka faszerowane pieczarkami, koperkiem i cebulką, ale czasami lubię trochę poeksperymentować i zaserwować na wielkanocny stół coś innego, acz równie prostego. Tym razem sięgnąłem po awokado, którego smak podkręciłem ostrym sosem Tabasco, limonką i kolendrą. Wyszło pysznie, lekko, wiosennie i przypadkowo trochę meksykańsko, haha! Jajka