Tatar z tuńczyka na musie z awokado
Ten tatar z tuńczyka na musie z awokado chodził za mną już od dawna i ogromnie się cieszę, że już dziś mogę się z Wami podzielić przepisem! Dlatego gdy tylko udało mi się dorwać piękny świeży kawałek tuńczyka, od razu postanowiłem go zrobić. Skąd ten pomysł? Otóż jest to moja wariacja na temat boskiego ceviche z awokado i tuńczyka, które miałem okazję jeść rok temu w Lizbonie z najlepszym według mnie tatarem wołowym z jednej z wrocławskich restauracji, w której do mięsa dodają sos sojowy, odrobinę imbiru i całość posypują prażonym sezamem. Połączenie tych dwóch dań w jedno wyszło naprawdę świetnie. Tatara z tuńczyka zdecydowanie polecam w ciepłe letnie dni, kiedy nie chce nam się gotować: na przystawkę na 4 osób, albo obiad dla 2 będzie jak znalazł! Możecie do niego podać również świeże pieczywo z oliwą z oliwek oraz lampę szampana lub białego wina... mmm, pycha!
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
- 200 g świeżego tuńczyka dobrej jakości
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta suszonego imbiru
- 2 dojrzałe awokado
- 1 szalotka
- ½ limonki
- 2 łyżki sezamu
- 4 gałązki białych porzeczek do dekoracji
- kiełki groszku do dekoracji
Awokado przekrój na połówki, wydrąż miąższ i umieść go w miseczce. Wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj drobno posiekaną szalotkę. Całość wymieszaj, ugniatając awokado widelcem. Mus ułóż na talerzach, wspomagając się okrągłym rantem o średnicy około 5 cm i wyrównując całość łyżeczką.
Tuńczyka wyjmij na kwadrans przed podaniem z lodówki. Kolejno umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę, oczyszczając mięso ewentualnie z błonek. Pamiętaj, aby tuńczyka drobno nie siekać. Następnie połącz go z sosem sojowym oraz imbirem i ułóż na musie z awokado.
Sezam podpraż na suchej patelni i posyp nim gotowego tatara z tuńczyka. Wierzch potrawy ozdób białą porzeczką i kiełkami groszku.
*