Tatar z tuńczyka na musie z awokado

Zdjęcie - Tatar z tuńczyka na musie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ten tatar z tuńczyka na musie z awokado chodził za mną już od dawna i ogromnie się cieszę, że już dziś mogę się z Wami podzielić przepisem! Dlatego gdy tylko udało mi się dorwać piękny świeży kawałek tuńczyka, od razu postanowiłem go zrobić. Skąd ten pomysł? Otóż jest to moja wariacja na temat boskiego ceviche z awokado i tuńczyka, które miałem okazję jeść rok temu w Lizbonie z najlepszym według mnie tatarem wołowym z jednej z wrocławskich restauracji, w której do mięsa dodają sos sojowy, odrobinę imbiru i całość posypują prażonym sezamem. Połączenie tych dwóch dań w jedno wyszło naprawdę świetnie. Tatara z tuńczyka zdecydowanie polecam w ciepłe letnie dni, kiedy nie chce nam się gotować: na przystawkę na 4 osób, albo obiad dla 2 będzie jak znalazł! Możecie do niego podać również świeże pieczywo z oliwą z oliwek oraz lampę szampana lub białego wina... mmm, pycha!
Zdjęcie - Tatar z tuńczyka na musie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 200 g świeżego tuńczyka dobrej jakości
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta suszonego imbiru
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 szalotka
  • ½ limonki
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 gałązki białych porzeczek do dekoracji
  • kiełki groszku do dekoracji
* PRZYGOTOWANIE
Awokado przekrój na połówki, wydrąż miąższ i umieść go w miseczce. Wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj drobno posiekaną szalotkę. Całość wymieszaj, ugniatając awokado widelcem. Mus ułóż na talerzach, wspomagając się okrągłym rantem o średnicy około 5 cm i wyrównując całość łyżeczką.
Tuńczyka wyjmij na kwadrans przed podaniem z lodówki. Kolejno umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę, oczyszczając mięso ewentualnie z błonek. Pamiętaj, aby tuńczyka drobno nie siekać. Następnie połącz go z sosem sojowym oraz imbirem i ułóż na musie z awokado.
Sezam podpraż na suchej patelni i posyp nim gotowego tatara z tuńczyka. Wierzch potrawy ozdób białą porzeczką i kiełkami groszku.
*

Zdjęcie - Tatar z tuńczyka na musie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tatar z tuńczyka na musie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tatar z tuńczyka na musie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Melon z jamón serrano i grillowanym serem halloumi

Melon z jamón serrano i grillo…

food² food²
Food Square

Melon z jamón serrano i grillowanym serem halloumi
2

Melon z jamón serrano i grillo…

food² food²
Food Square

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szaszłyki z tofu czosnkowego i z karmelizowanego ananasa

Szaszłyki z tofu czosnkowego i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z melonem, szynką parmeńską i mozzarellą
1

Sałatka z melonem, szynką parm…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Duńskie śledzie z curry
2

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania
2

Wytrawny wieniec drożdżowy z s…

food² food²
Food Square

Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem

Miseczki z ciasta filo z zioło…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Pieczone pieczarki portobello…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Pieczarki faszerowane ryżem, p…

food² food²
Food Square