Kanapki z awokado i czosnkowym dressingiem
Awokado jest bardzo zdrowym i praktycznym dodatkiem do tostów i kanapek, z dodatkami z powodzeniem zastępuje majonez czy masło. Czy to z dodatkiem serów i wędlin, czy też w wersji wegetariańskiej. Do moich kanapek, dodałam coś w rodzaju sałatki – awokado, pokrojone na grubsze plasterki, liść sałaty rzymskiej, czerwoną cebulkę i czosnkowy dreesing. Dodatki do dressingu i awokado, mogą wskazywać, że jest to coś w rodzaju słynnego meksykańskiego guacamole. Czemu nie, jeżeli jest smacznie i zdrowo ?
Takie kanapki, świetnie się wpisują w wiosenne klimaty – przygotuj je z razową bułeczką lub z chrupiącymi grzankami i zjedź ze smakiem albo zapakuj do pudełka i zabierz do pracy ?
Składniki
- 2 razowe bułeczki
- 1/2 awokado
- 3/4 czerwonej cebulki
- 4 liście sałaty rzymskiej
Dressing
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soku z limonki
- 1 większy ząbek czosnku ( zmiażdżony lub drobno posiekany )
- 1/3 łyżeczki ostrej papryczki
- łyżka świeżo posiekanego szczypiorku
Wszystkie składniki na dressing, dokładnie mieszam w słoiczku.
Awokado nacinam w połowie, obydwie połówki przekręcam w dłoniach w przeciwnych kierunkach. Połówkę z pestką, daję do szczelnego pudełeczka i chowam do lodówki. Drugą połowę obieram za skórki i kroję na plasterki o grubości około 0. 5 cm.
Cebulkę kroję w drobną kostkę. Liście sałaty można posiekać na mniejsze kawałki.
Bułki kroję na dwie połowy. Na każdej kolejno układam – plasterki awokado, sałatę, cebulkę.
Całość delikatnie, skrapiam dressingiem. Jest bardzo pysznie i bardzo zdrowo. Smacznego ?