Kanapki z awokado i czosnkowym dressingiem

Kanapki z awokado i czosnkowym dressingiem

Awokado jest bardzo zdrowym i praktycznym dodatkiem do tostów i kanapek, z dodatkami z powodzeniem zastępuje majonez czy masło. Czy to z dodatkiem serów i wędlin, czy też w wersji wegetariańskiej. Do moich kanapek, dodałam coś w rodzaju sałatki – awokado, pokrojone na grubsze plasterki, liść sałaty rzymskiej, czerwoną cebulkę i czosnkowy dreesing. Dodatki do dressingu i awokado, mogą wskazywać, że jest to coś w rodzaju słynnego meksykańskiego guacamole. Czemu nie, jeżeli jest smacznie i zdrowo ?

Takie kanapki, świetnie się wpisują w wiosenne klimaty – przygotuj je z razową bułeczką lub z chrupiącymi grzankami i zjedź ze smakiem albo zapakuj do pudełka i zabierz do pracy ?

Zdjęcie - Kanapki z awokado i czosnkowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kanapki z awokado i czosnkowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 razowe bułeczki
  • 1/2 awokado
  • 3/4 czerwonej cebulki
  • 4 liście sałaty rzymskiej

Dressing

  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • 1 większy ząbek czosnku ( zmiażdżony lub drobno posiekany )
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryczki
  • łyżka świeżo posiekanego szczypiorku

Wszystkie składniki na dressing, dokładnie mieszam w słoiczku.

Awokado nacinam w połowie, obydwie połówki przekręcam w dłoniach w przeciwnych kierunkach.  Połówkę z pestką, daję do szczelnego pudełeczka i chowam do lodówki. Drugą połowę obieram za skórki i kroję na plasterki o grubości około 0. 5 cm.

Cebulkę kroję w drobną kostkę. Liście sałaty można posiekać na mniejsze kawałki.

Bułki kroję na dwie połowy. Na każdej kolejno układam – plasterki awokado, sałatę, cebulkę.

Całość delikatnie, skrapiam dressingiem. Jest bardzo pysznie i bardzo zdrowo. Smacznego ?

Zdjęcie - Kanapki z awokado i czosnkowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kanapki z awokado i czosnkowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów