Deser czekoladowy z awokado i żurawiną

Deser czekoladowy z awokado i żurawiną

Bardzo fajny przepis, jeśli masz już bardzo dojrzałe awokado.

Szybko się robi, potem należy dobrze schłodzić w lodówce.

Na wierzch powtykałam suszoną żurawinę i posypałam dodatkowo sproszkowaną żurawiną.

Ale Ty możesz dodać orzechy lub inne owoce suszone.

Zdjęcie - Deser czekoladowy z awokado i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser czekoladowy z awokado i żurawiną

Składniki:

1 duże awokado

1/2 szklanki ciemnej czekolady w kawałkach

1/3 szklanki śmietanki z mleczka kokosowego

1/3 szklanki kakao

1/3 szklanki miodu

dowolne orzechy, bakalie

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę. (Kształt dowolny, a najlepiej sprawdzi się forma silikonowa, której nie musisz niczym wykładać)
  2. W kąpieli wodnej (mikrofali) rozpuść czekoladę, śmietankę i kakao oraz miód.
  3. Zmiksuj awokado na gładkie puree i dodaj rozpuszczoną czekoladową mieszankę. Ponownie dobrze zmiksuj na gładki i lśniący krem czekoladowy.
  4. Wylej do formy, zaaranżuj dodatki na wierzchu i chłodź w lodowce kilka godzin. Przechowuj w lodówce.
  5. Smacznego

Zdjęcie - Deser czekoladowy z awokado i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów