Deser czekoladowy z awokado i żurawiną
Bardzo fajny przepis, jeśli masz już bardzo dojrzałe awokado.
Szybko się robi, potem należy dobrze schłodzić w lodówce.
Na wierzch powtykałam suszoną żurawinę i posypałam dodatkowo sproszkowaną żurawiną.
Ale Ty możesz dodać orzechy lub inne owoce suszone.
Składniki:
1 duże awokado
1/2 szklanki ciemnej czekolady w kawałkach
1/3 szklanki śmietanki z mleczka kokosowego
1/3 szklanki kakao
1/3 szklanki miodu
dowolne orzechy, bakalie
Sposób przygotowania:
- Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę. (Kształt dowolny, a najlepiej sprawdzi się forma silikonowa, której nie musisz niczym wykładać)
- W kąpieli wodnej (mikrofali) rozpuść czekoladę, śmietankę i kakao oraz miód.
- Zmiksuj awokado na gładkie puree i dodaj rozpuszczoną czekoladową mieszankę. Ponownie dobrze zmiksuj na gładki i lśniący krem czekoladowy.
- Wylej do formy, zaaranżuj dodatki na wierzchu i chłodź w lodowce kilka godzin. Przechowuj w lodówce.
- Smacznego