Ciasto ananasowo - kokosowe

Ciasto ananasowo - kokosowe

Zdjęcie - Ciasto ananasowo - kokosowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne ciacho ananasowo - kokosowe to rarytas dla smakoszy kokosu i anansów. Połączenie lekkiego kremu z dodatkiem ananasa i kokosowego placka to idealne połączenie. Ciasta tego typu są bardzo reprezentacyjne i można je zajadać na codzień jak i na uroczystych przyjęciach. Zachęcam do wypróbowania, to stary przepis z mojego brulionu !

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na placek kokosowy:

  • 30 dag wiórków kokosowych (grube)
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu

Składniki na krem ananasowy:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka

Polewa czekoladowa:

  • 1 gorzka lub mleczna czekolada
  • 3-4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • sok z połowy cytryny
  • 2/3 szklanki ciepłej wody

Biszkopt: białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodać cukry i nadal ubijać. Gdy cukier dobrze połączy się z białkami, dodać żółtka, wymieszać łyżką. Na końcu wsypywać stopniowo mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie i dokładnie wymieszać wszystkie składniki łyżką. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Placek kokosowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać mikserem. Masę wyłożyć na blachę (blacha musi być wyłożona folią lub papierem do pieczenia), wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor - ja piekłam 8 minut w temperaturze 190 stopni C w piekarniku ustawionym na grzałkę góra - dół. Po upieczeniu zdjąć zaraz folię lub papier do pieczenia.

Krem ananasowy: na soku z ananasów ugotować budyń. Odlać pół szklanki soku, wymieszać z budyniem. Resztę soku zagotować. Na gotujący sok wlać zawartość szklanki - ja zmniejszam zawsze gaz lub odstawiam na chwilkę garnek, nie zrobią się dzięki temu krupki. Po wymieszaniu wstawić na mały ogień i gotować budyń tak około 3 minut, budyń wystudzić. Żółka utrzeć na parze z cukrem na puszystą masę, wystudzić. Kostkę masła lub margaryny zmiksować z masą jajeczną i z budyniem ananasowym, dokładnie wymieszać. Do gotowego kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy, wymieszać łyżką.

Ostudzony biszkopt można naponczować: ciepła woda + połowa soku z cytryny+ 2 łyżeczki cukru. Na biszkopt wyłożyć krem, na krem placek kokosowy, polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa: rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką lub mleczną czekoladę z wodą.

Zdjęcie - Ciasto ananasowo - kokosowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów