Ciasto ananasowo - kokosowe
Pyszne ciacho ananasowo - kokosowe to rarytas dla smakoszy kokosu i anansów. Połączenie lekkiego kremu z dodatkiem ananasa i kokosowego placka to idealne połączenie. Ciasta tego typu są bardzo reprezentacyjne i można je zajadać na codzień jak i na uroczystych przyjęciach. Zachęcam do wypróbowania, to stary przepis z mojego brulionu !
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na placek kokosowy:
- 30 dag wiórków kokosowych (grube)
- 6 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
Składniki na krem ananasowy:
- 1 puszka ananasów
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
Polewa czekoladowa:
- 1 gorzka lub mleczna czekolada
- 3-4 łyżki wody
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki cukru kryształu
- sok z połowy cytryny
- 2/3 szklanki ciepłej wody
Biszkopt: białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodać cukry i nadal ubijać. Gdy cukier dobrze połączy się z białkami, dodać żółtka, wymieszać łyżką. Na końcu wsypywać stopniowo mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie i dokładnie wymieszać wszystkie składniki łyżką. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Placek kokosowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać mikserem. Masę wyłożyć na blachę (blacha musi być wyłożona folią lub papierem do pieczenia), wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor - ja piekłam 8 minut w temperaturze 190 stopni C w piekarniku ustawionym na grzałkę góra - dół. Po upieczeniu zdjąć zaraz folię lub papier do pieczenia.
Krem ananasowy: na soku z ananasów ugotować budyń. Odlać pół szklanki soku, wymieszać z budyniem. Resztę soku zagotować. Na gotujący sok wlać zawartość szklanki - ja zmniejszam zawsze gaz lub odstawiam na chwilkę garnek, nie zrobią się dzięki temu krupki. Po wymieszaniu wstawić na mały ogień i gotować budyń tak około 3 minut, budyń wystudzić. Żółka utrzeć na parze z cukrem na puszystą masę, wystudzić. Kostkę masła lub margaryny zmiksować z masą jajeczną i z budyniem ananasowym, dokładnie wymieszać. Do gotowego kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy, wymieszać łyżką.
Ostudzony biszkopt można naponczować: ciepła woda + połowa soku z cytryny+ 2 łyżeczki cukru. Na biszkopt wyłożyć krem, na krem placek kokosowy, polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką lub mleczną czekoladę z wodą.
Smacznego!