Wątróbka w jagodowym sosie

Wątróbka w jagodowym sosie

Weekend spędziliśmy na działce za miastem. Wróciliśmy z koszykiem pełnym poziomek i jagód kamczackich. Oczywiście część zjedliśmy na surowo, porcję Jasiek dostał razem na kaszką, ale mój Piotrek miał ochotę na coś wytrawnego z ich użyciem. Zrobiłam więc bardzo aromatyczny sos do wątróbki, choć i z polędwiczkami smakowałby na pewno pysznie. Pomyślałam, że skoro do tych pierwszych dodaje się tradycyjnie winne jabłka, z kwaskowatymi jagódkami też będą świetne. I się nie myliłam.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wątróbka w jagodowym sosie

Agata, 17 czerwca 2011

Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wątróbki oczyść i podziel na mniejsze części. Cebulę obierz, przekrój na pół. Jedną część drobno posiekaj, drugą pokrój w piórka. Na rozgrzaną oliwę wrzuć wątróbkę oraz piórka cebuli. Posól, popieprz. Usmażone mięso przełóż na talerz i na moment odstaw. Na patelnię po smażeniu wrzuć poszatkowaną cebulę, podduś ją.Dodaj owoce, olej wino, ocet oraz melasę. Przypraw rozmarynem, kolendrą oraz solą i pieprzem. Gotuj aż sos uzyska dość gęstą konsystencję, dolej do niego płyn jaki zebrał się na dnie talerza z wątróbką. Podawaj z ciepłym mięsem.

Kategorie przepisów