Wątróbka w jagodowym sosie

Weekend spędziliśmy na działce za miastem. Wróciliśmy z koszykiem pełnym poziomek i jagód kamczackich. Oczywiście część zjedliśmy na surowo, porcję Jasiek dostał razem na kaszką, ale mój Piotrek miał ochotę na coś wytrawnego z ich użyciem. Zrobiłam więc bardzo aromatyczny sos do wątróbki, choć i z polędwiczkami smakowałby na pewno pysznie. Pomyślałam, że skoro do tych pierwszych dodaje się tradycyjnie winne jabłka, z kwaskowatymi jagódkami też będą świetne. I się nie myliłam.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wątróbka w jagodowym sosie

Agata, 17 czerwca 2011

Zdjęcie - Wątróbka w jagodowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • wątróbka drobiowa - 600 g
  • cebula - 1 szt, czerwona
  • jagody - 1/2 szklanki, muszą być kwaskowate
  • wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
  • oliwa - 1 łyżka
  • ocet balsmaiczny - 2 łyżki
  • melasa - 2 łyżki (ew. miód)
  • rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
  • kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Wątróbki oczyść i podziel na mniejsze części. Cebulę obierz, przekrój na pół. Jedną część drobno posiekaj, drugą pokrój w piórka. Na rozgrzaną oliwę wrzuć wątróbkę oraz piórka cebuli. Posól, popieprz. Usmażone mięso przełóż na talerz i na moment odstaw. Na patelnię po smażeniu wrzuć poszatkowaną cebulę, podduś ją.Dodaj owoce, olej wino, ocet oraz melasę. Przypraw rozmarynem, kolendrą oraz solą i pieprzem. Gotuj aż sos uzyska dość gęstą konsystencję, dolej do niego płyn jaki zebrał się na dnie talerza z wątróbką. Podawaj z ciepłym mięsem.

Przepisy z tych kategorii

Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę
9

Kurczę w słodko-pikantnej glaz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kurczak z  rozmarynem
3

Kurczak z rozmarynem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
8

KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU…

duszek duszek
Potrawy regionalne

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM
6

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ…

duszek duszek
Potrawy regionalne

kurczak z ananasem
4

kurczak z ananasem

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO
9

KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURT…

duszek duszek
Potrawy regionalne