Wątróbka w jagodowym sosie
Weekend spędziliśmy na działce za miastem. Wróciliśmy z koszykiem pełnym poziomek i jagód kamczackich. Oczywiście część zjedliśmy na surowo, porcję Jasiek dostał razem na kaszką, ale mój Piotrek miał ochotę na coś wytrawnego z ich użyciem. Zrobiłam więc bardzo aromatyczny sos do wątróbki, choć i z polędwiczkami smakowałby na pewno pysznie. Pomyślałam, że skoro do tych pierwszych dodaje się tradycyjnie winne jabłka, z kwaskowatymi jagódkami też będą świetne. I się nie myliłam.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Wątróbka w jagodowym sosie Składniki
- wątróbka drobiowa - 600 g
- cebula - 1 szt, czerwona
- jagody - 1/2 szklanki, muszą być kwaskowate
- wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
- oliwa - 1 łyżka
- ocet balsmaiczny - 2 łyżki
- melasa - 2 łyżki (ew. miód)
- rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- sól, pieprz - do smaku
Wątróbki oczyść i podziel na mniejsze części. Cebulę obierz, przekrój na pół. Jedną część drobno posiekaj, drugą pokrój w piórka. Na rozgrzaną oliwę wrzuć wątróbkę oraz piórka cebuli. Posól, popieprz. Usmażone mięso przełóż na talerz i na moment odstaw. Na patelnię po smażeniu wrzuć poszatkowaną cebulę, podduś ją.Dodaj owoce, olej wino, ocet oraz melasę. Przypraw rozmarynem, kolendrą oraz solą i pieprzem. Gotuj aż sos uzyska dość gęstą konsystencję, dolej do niego płyn jaki zebrał się na dnie talerza z wątróbką. Podawaj z ciepłym mięsem.