CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (błyskawiczne)
Jest to ciasto, które jest u mnie w rodzinie od kąd pamiętam, jest to jedyny przepis jaki znam na pamięć i mogłabym je przygotować z zamkniętymi oczami. Większość znanych przepisów na słodkości zwykle, nudzi się po jakimś czasie, ale zapewniam was, że nie to ciasto. Jest puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe, lekko kwaśne i owocowe (dzięki wmiksowaniu powideł do ciasta). Żaden smak tu nie dominuje, jest perfekcyjnie zbalansowane. Jeżeli chcecie możecie je dodatkowo przełożyć powidłami węgierkowymi i polać czekoladą wówczas czysta rozpusta i niemy (bo z pełną buzia się nie mówi) zachwyt gwarantowany.
Ilość: 1 średnia kek sówka
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 10minut plus czas pieczenia 30-40min
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 3 duże jajka (lub 4 małe)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ szklanki mleka
- ½ słoiczka powideł śliwkowych
- ¼ szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- ½ opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Jajka ubijamy na puszystą jasną masę stopniowo dodając cukier. Potrwa to około 4-5minut.
2. Następnie gasimy mikser, i dodajemy pozostałe składniki. Najpierw lekko mieszamy a potem miksujemy kilka chwil na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
3. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 30-40minut do tzw. suchego patyczka.
4. Gdy ciasto ostygnie można je przeciąć na pół i posmarować pozostałą konfiturą. Bardzo dobrze smakuje polane czekoladą lub po prostu posypane cukrem pudrem.
Smacznego!