Odwrócone ciasto morelowe
Bardzo fajny i prosty przepis. Znalazłam go na blogu Apple&Spice.
150 g cukru, użyłam trzcinowego
55 g masła
55 ml wody
8-10 moreli
Ciasto:
4 jajka
140 g cukru - ja użyłam domowego waniliowego
55 g masła
115 g maki + łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do ciasta użyłam okrągłej, teflonowej formy na tartę - ale takiej bez wyjmowanego dna - o średnicy 22-23 cm. W zasadzie powinna być większa nawet.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką. Morele pokroiłam na połówki i usunęłam pestki. W niewielkim garnku doprowadziłam do wrzenia cukier i wodę, cukier musi się rozpuścić. Gotowałam całość 5-8 minut aż masa zrobiła się złoto-brązowa. Zdjęłam z ognia i dodałam masło - dokładnie mieszając. Ale nie wolno za długo bo zacznie się kawalić. Gotową masę przelałam do formy. Na masie ułożyłam morele, płaską strona do dna.
Jajka utarłam z cukrem i solą na puszysta masę. Dodałam mąki - wymieszałam. Dodałam stopione masło i dokładnie wymieszałam ciasto a następnie polałam nim morele.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na jakieś 50-55 minut.
Po upieczeniu odstawiłam na 15 minut - żeby przestygło i delikatnie ale zdecydowanie odwracając do góry nogami ułożyłam na talerzu.