Kurczak curry z ryżem chili

Kurczak curry z ryżem  chili

Brzmi egzotycznie ale nie jest to aż tak bardzo obce danie.To chili i kardamon nadają tej potrawie tego charakteru.  Mięso w wyniku marynowania jest kruche i aromatyczne a ryż... przepyszny. Jest to mój ulubiony sposób przyrządzania ryżu i tak mi smakuje, że mogłabym jeść go samego. Curry jest bardzo intensywną przyprawą dlatego radzę dozować stopniowo. Przepis, lekko zmodyfikowany,  pochodzi ze starego numeru Soli i Pieprzu.

Zdjęcie - Kurczak curry z ryżem  chili  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty curry
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • mielony kardamon
  • 300 g ryżu basmati
  • 750 ml gorącego bulionu drobiowego
  • 1 czerwona papryczka chili ( u mnie pół)
  • 2 łyżki oleju

Jogurt dokładnie wymieszać z curry. Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posmarowac jogurtowym currry. Odstawić na godzinę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na roztopionym maśle. Doprawić kardamonem. Wsypać ryż i mieszając zeszklić. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować ok. 25 minut na małym ogniu. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, drobno posiekać. Ja dałam połowę chili i połowę słodkiej papryki.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety (u mnie patelnia grilowa). Dodać chili do ryżu, wymieszać. Mięso rozłożyć na ryżu. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Smacznego:)

Kategorie przepisów