Słodkie ciasto z kwaśnymi owocami
truskawki, porzeczki, agrest, rabarbar do tego ciasta pasują każde owoce - ja wybrałam dziś zestaw z morelami i czerwonymi porzeczkami - pół na pół
150 g miękkiego masła
120 g cukru waniliowego
4 jajka
4 łyżki mleka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło i cukier zmiksowałam na puszystą masę - masło musi być naprawdę miękkie. Dodałam po kolei jajka i mleko - cały czas miksując. Na koniec dodałam stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wylałam do formy (32 cm na 23 cm) nasmarowanej masłem (lepiej wyłożyć papierem do pieczenia), na wierzchu ułożyłam owoce. Porzeczki oberwałam z gałązek a wypestkowane morele pokroiłam w ćwiartki. Można je posypać cukrem trzcinowym, ale ja wolę posypać upieczone ciasto cukrem-pudrem.
Ciasto piekłam około 60 minut w 175 stopniach C.
Tego ciasta nie da się zepsuć. Zawsze się udaje.