Słodkie bułeczki z kruszonką*

Słodkie bułeczki z kruszonką*

Zdjęcie - Słodkie bułeczki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wiem jak Wy, ale ja mam straszną słabość do wypieków z kruszonką. Nawet nie samych wypieków, ale konkretnie do kruszonki. Nie raz już członkowie mojej rodziny obrażali się na mnie, że wyjadłam całą z chałki i jest ona smakowo bezużyteczna. Niestety po prostu nie mogę się powstrzymać. Na widok słodkiego chleba z tymi słodkimi, pysznymi skrawkami ciasta wariuję.

Dlatego specjalnie dla siebie zrobiłam bułeczki z dużą ilością kruszonki, abym mogła cieszyć się nią w pełni. Dodatkowo byłam uradowana, gdyż bułeczki były miękkie jak nigdy, a jeszcze lekko ciepłe smakowały jakbym na chwilę przeniosła się do kulinarnego nieba. Szczerze polecam, gdyż nie są trudne, a tak miękkie i pyszne, no i…z kruszonką!

Zdjęcie - Słodkie bułeczki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodkie bułeczki z kruszonką (4 sztuki)

  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • 60 g cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • ok. 100 ml wody
  • 1 jajko
Na kruszonkę
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g zimnego masła
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • odrobina zimnej wody (ok. 1-2 łyżeczki)
  1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj miękkie, kremowe masło w temperaturze pokojowej.
  2. Zacznij zagniatać ciasto, powoli dodając ciepłą wodę.
  3. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, lekko lepką konsystencję.
  4. Wsadź ciasto do miski i owiń miskę folią spożywczą.
  5. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  6. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i uformuj ciasta rulon. Potnij rulon na 4 części jednakowej wielkości.
  7. Z każdej części uformuj bułeczkę i wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryj blachę folią aluminiową i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  8. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i zacznij robić kruszonkę.
  9. Pomieszaj w misce składniki na kruszonkę, aby ciasto miało jednolitą, miękką konsystencję. Owiń ciasto folią aluminiową i wsadź do lodówki.
  10. Gdy bułeczki wyrosną roztrzep w misce 1 jajko. Posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę (delikatnie, aby nie opadły)
  11. Wyjmij ciasto na kruszonkę, odrywaj małe kawałki i przyklejaj do wysmarowanych jajkiem bułeczek (ostrożnie, nie przyciskaj, aby nie opadły)
  12. Wsadź do piekarnika i piecz aż bułeczki zbrązowieją. Gdy będą już brązowe wsadź w nie wykałaczkę, aby sprawdzić, czy ciasto się do niej nie przyklei. Jeśli na wykałaczce nie ma przyklejonego ciasta, oznacza to, że są gotowe.
  13. Daj bułeczkom ostygnąć.

Kategorie przepisów