Chleb pszenno-orkiszowy na owsiance
Owsianka to pyszny pomysł na śniadanie, ale mało kto wie (a ja już wiem) jak dobrze sprawdza się jako składnik w chlebie. Bochenek jest wyjątkowy, wygląda jak prawdziwy „wiejski” chleb, ma delikatny smak i jest niezwykle puszysty. Coś czuję, że szybko zniknie z chlebaka:)
Chleb pszenno-orkiszowy na owsiance (1 bochenek)
- 120 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 100 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce mąki, drożdże, sól i cukier.
- Do małego rondelka wsyp płatki owsiane i zalej mlekiem. Podgrzewaj na średnim ogniu aż osiągną konsystencję „papki” (ok 10 minut).
- Dodaj wystudzoną owsiankę do miski z mąką, powoli wlewaj wodę i zacznij zagniatać.
- Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.
- Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5- 2 godziny).
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski, zagniataj przez ok 2 minuty i uformuj z niego kulę. Kulę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika, przykryj od góry luźno folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Natnij chleb na krzyż i posyp lekko mąką.
- Delikatnie (aby ciasto nie opadło) przełóż blachę do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut, aż chleb zbrązowieje.