Chleb pszenno-orkiszowy na owsiance

Chleb pszenno-orkiszowy na owsiance

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Owsianka to pyszny pomysł na śniadanie, ale mało kto wie (a ja już wiem) jak dobrze sprawdza się jako składnik w chlebie. Bochenek jest wyjątkowy, wygląda jak prawdziwy „wiejski” chleb, ma delikatny smak i jest niezwykle puszysty. Coś czuję, że szybko zniknie z chlebaka:)

Chleb pszenno-orkiszowy na owsiance (1 bochenek)

  • 120 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąki, drożdże, sól i cukier.
  2. Do małego rondelka wsyp płatki owsiane i zalej mlekiem. Podgrzewaj na średnim ogniu aż osiągną konsystencję „papki” (ok 10 minut).
  3. Dodaj wystudzoną owsiankę do miski z mąką, powoli wlewaj wodę i zacznij zagniatać.
  4. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  5. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.
  6. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5- 2 godziny).
  7. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski, zagniataj przez ok 2 minuty i uformuj z niego kulę. Kulę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika, przykryj od góry luźno folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  9. Natnij chleb na krzyż i posyp lekko mąką.
  10. Delikatnie (aby ciasto nie opadło) przełóż blachę do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut, aż chleb zbrązowieje.

Kategorie przepisów