Ziołowy zawijaniec

Zdjęcie - Ziołowy zawijaniec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziołowy zawijaniec, który chciałam Wam dziś zaprezentować ma bardzo ciekawą formę. Jest to jeden spory chlebek, którym można się podzielić z bliskimi. Składa się on bowiem z mniejszych bułeczek, który łatwo się odrywa.

Zawijańce wypełnione są ziołowym pesto, które możecie skomponować z dowolnie wybranych ziół. Najpopularniejszym pesto jest zielony sos pochodzący z Włoch na bazie świeżej bazylii. Nadaje on ciekawego smaku bułeczkom, jednak nie jest nachalny w smaku.

Takie ziołowe bułeczki możemy swobodnie przekroić na pół i zjeść z ulubionymi dodatkami jak kanapkę. Są bardzo puszyste i mięciutkie :)

Ziołowy zawijaniec/ okrągła forma o średnicy 23 cm

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml zimnej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 14 g suszonych drożdży instant (2 opakowania)
  • łyżeczka soli
  • 6 łyżek ziołowego pesto
  • jajko
  • łyżeczka przyprawy zioła prowansalskie
  1. Mąkę przesiewamy do głębokiej misy, dodajemy cukier, sól i drożdże. Wszystkie suche składniki mieszam i dolewamy na przemian oliwę oraz wodę. Jednocześnie cały czas wyrabiamy ciasto, powinno to trwać niecałe 10 minut. Ciasto po tym czasie będzie lśniące i elastyczne. Misę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  2. Ciasto wyciągamy z misy i przekładamy na blat. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm (wymiary prostokąta nie są aż tak ważne). „Ramkę” każdego prostokąta z ciasta smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną wody. Resztę ciasta smarujemy cienką warstwą ziołowego pesto.
  3. Ciasto zaginamy od góry i od dołu, a następnie rolujemy jego boki w taki sposób jak zawija się roladę. Czynność powtarzamy. Każdą roladę kroimy na 6 grubych plastrów.
  4. Okrągłą tortownicę smarujemy odrobiną masła. Plastry układamy dookoła formy, tak aby ziołowe pasto było widoczne z wierzchu (zdjęcie numer 2). Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
  5. Gdy minie pół godziny, smarujemy wierzch ziołowego zawijańca rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi (widoczne na zdjęciu). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Zawijańca wyciągamy z piekarnika i studzimy w formie.

Przepisy z tych kategorii

Chleb graham

Chleb graham

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chlebki pita z kminkiem
2

Chlebki pita z kminkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zakwas żytni krok po kroku
10

Zakwas żytni krok po kroku

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowe bułeczki
12

Czosnkowe bułeczki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

ZAKWAS ŻYTNI
5

ZAKWAS ŻYTNI

Laura Laura
Cafe Babilon

Chleb z jabłkami i serkiem
2

Chleb z jabłkami i serkiem

aronia aronia
Wiem co jem