Może on się wydawać trudny w wykonaniu. Prawda jednak jest taka, że nie wymaga on specjalnych zdolności kulinarnych. Można go bez większych problemów upiec samodzielnie w domu.
Charakterystyczny smak syropu klonowego kojarzy nam się zwykle z polewą do naleśników. Jednak jego słodycz i nietuzinkowy smak można wykorzystać też przy wypiekaniu pieczywa.
Bułeczki serowe marzyły mi się od dawna. Bałam się jednak, że jeżeli ser się rozpuści, wpłynie to na konsystencję chleba. Nic bardziej mylnego. Bułeczki cudownie smakowały serem
Ten chleb przypomnający kształtem ślimaka, w smaku jest bardzo podoby do chałki. Idealnie smakuje przekrojony wzdłuż i podgrzany na brązowo na tosterze.
Mieszanie różnych rodzajów mąki zawsze sprawia, że wyczarujesz coś wyjątkowego. Tak było tez z tym bochenkiem. Trzy różne zboża tworzą intensywny smak, a chleb jest miękki i puszysty nawet następnego dnia.
Uwielbiam meksykańską zupę kukurydzianą z chilli. Dlatego postanowiłam się nią zainspirować i do chlebowego ciasta dodać purée z kukurydzy. Dzięki temu chlebek wyszedł niezwykle wilgotny i lekko słodkawy.
zdecydowałam się, że upiekę pełnoziarnisty chleb i uformuję go w kształcie przypominającym trochę bagietkę, oczywiście będzie z dużą ilością czosnku. W efekcie wyszło z tego przepyszne czosnkowe pieczywo, które świetnie nadaje się do kanapek, a także grzanek na ciepło
Oprócz ciekawych walorów smakowych, chleb gryczany ma także inną zaletę. Upieczony na bazie mąki gryczanej świetnie się sprawdza w diecie bezglutenowej.
Dowiedziałam się, że otrębowy chleb można spożywać już w pierwszej fazie diety Dukana. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, potrzeba jedynie godziny, aby był gotowy do jedzenia!
Tarta marchewka to był czysty strzał, zupełnie nie wiedziałam, czy będzie dobrze współgrała z chlebem. Jednak okazała się strzałem w dziesiątkę! Razem z rodzynkami dodaje temu bochenkowi niepowtarzalnej słodyczy.
Te małe bułeczki to propozycja dla dbających o linię. Pieczywo razowe dużo lepiej wpływa na nasz organizm niż zwykłe „białe”, dlatego zachęcam do spróbowania.