Chlebek truskawkowy
Na pierwszy rzut oka może się wydawać niektórym, że to ciasto. Ale wcale tak nie jest, przed Wami chlebek truskawkowy!
Od jakiegoś czasu, obserwując blogi kulinarne i książki kucharskie zauważyłam „boom” na chlebek bananowy. Sama mam na niego ulubiony przepis, którym wkrótce chętnie się podzielę.
Uznałam, że skoro można upiec słodki chlebek bananowy to można wykorzystać do wypieku także truskawki. Dlatego upiekłam swój ulubiony chlebek bananowy, ale zamiast bananów użyłam świeżych i cudownie pachnących latem truskawek. W efekcie powstał przepyszny słodkawy chlebek z którego można robić fantazyjne kanapki.
Próbowaliście kiedyś połączenia truskawki i ocet balsamiczny, truskawki i pieprz, albo truskawki i chilli? Jeśli nie to spróbujcie takiej kombinacji z chlebkiem truskawkowym, naprawdę ciekawe kombinacje.
Tradycjonalistów zachęcam do posypania go cukrem pudrem, świetnie smakuje np. z twarożkiem.
Chlebek truskawkowy
- 300 g truskawek
- 250 g mąki pszennej
- 90 g brązowego cukru
- 70 g masła
- jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- wiórki kokosowe + łyżka masła do posmarowania formy
- Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do miski. Bierzemy tłuczek do ziemniaków lub widelec i rozgniatamy owoce na puree.
- W rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy je do truskawek. Mieszamy widelcem.
- Dodajemy rozbełtane jajko oraz cukier i mieszamy.
- Na koniec dodajemy suche składniki, czyli przesiewamy mąkę z sodą i ostatni raz mieszamy.
- Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi, przekładamy do środka ciasto.
- Chlebek pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach. Wyciągamy z piekarnika, a następnie z formy i studzimy na kuchennej kratce.