Szybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.
Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy.
Wspaniały, wilgotny, puszysty, korzenny piernik, przełożony dla urozmaicenia, kwaskowymi powidłami śliwkowymi i delikatnym kremem dyniowym. Żeby tego było mało, całość wieńczy gruba warstwa czekolady i chrupiących orzeszków:)
Tym razem zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąkę razową, dodałam świeży imbir, miód, rodzynki i wyszedł najpyszniejszy domowy piernik. A polewa czekoladowo-pomarańczowa doskonale wpisuje się w świąteczny klimat.
Pierniczki jak marzenie.... Puszyste, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków.
Ciasto wyszło niezwykle delikatne, wręcz rozpływa się w ustach między warstwami maku. Wierzch drożdżówek zdobi kokosowy lukier, który okazało się, że świetnie się komponuje z makiem.
Kruche cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek oprószone cukrem pudrem. Podczas pieczenia zachowują swój kształt. Są delikatne i długo zachowują świeżość.
Przepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół.
Niesamowicie delikatny … o obłędnie waniliowym smaku ( i zapachu ) , na fantastycznym kakaowym spodzie.
Znany i lubiany w wielu rodzinach – u mnie gości od lat.
Przepis z zeszyciu cioci Basi.
Polecam!
Ciasto idealne na spotkania towarzyskie, pieczone na dużej blaszce, bardzo sycące. Zamiast tradycyjnych kruchych placków, upiekłam placki korzenne na miodzie z dodatkiem mąki orkiszowej. Masę serową robi się bardzo szybko, podgrzewając ser z dodatkami. Ciasto jest najlepsze następnego dnia, kiedy twarde placki namiękną.