Wiedziałam, że to MUSI być rozpustnie pyszne, innej opcji nie było. Krucha skorupka i lepki, wilgotny środek – skąd my to znamy? W rzeczywistości kladdkaka jest szwedzkim odpowiednikiem znanego na całym świecie brownie – wygląda i smakuje tak samo.
Choć ta rolada kokosowo-kakaowa popularna była w latach osiemdziesiątych, ja poznałam ją niedawno. To taki deser retro wywołujący niejedno wspomnienie wielu dzisiejszych trzydziesto-paro-latków. Bez pieczenia, bez jajek, bez mąki, za to z dodatkiem kruchych herbatników.
Idą Święta, a ja jak co roku, będę przygotowywała słodkie upominki. (...) W zeszłym roku zrobiłam czekoladki z masłem orzechowym, orzechowe ciasteczka z dżemem porzeczkowym, daktylowe pralinki, białą czekoladę z amarettową żurawiną i cudownie miękkie, pachnące pomarańczami ciasteczka hiszpańskie (polvorones naranja). Ciasteczka były strzałem w dziesiątkę!
Brunkager to aromatyczne, duńskie pierniczki. Bardzo łatwo się je robi, a w prostocie tkwi ich urok :) Są smaczne i wyraźnie cynamonowe w smaku. Idealne do kawy lub herbaty :)
Jest elegancka i nietuzinkowa. Połączenie malin, migdałów i delikatnego zapachu świeżo startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam!
Tak pysznym i prostym przepisem musiałam się podzielić ;) Jutro będziemy je piec dla Mikołaja, żeby zostawić je na talerzyku w towarzystwie szklanki mleka :)
Tort potrójnie czekoladowy z kremowym kremem z białej czekolady wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, smaki są wyważone i idealnie się ze sobą komponują. Jest wilgotny i mocno czekoladowy coś co lubię od czasu do czasu.
Nie przepadam za ciastami z masą, mimo to okazjonalnie pokusiłam się na ciasto z masą z mleka w proszku. Żeby nieco wyciszyć wyrzuty sumienia, użyłam mleka odtłuszczonego, a zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką z pełnego przemiału.
Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego śmietana ubita na delikatny puch i nieco cierpki mus z żurawiny. Całość pięknie wygląda, i jeszcze lepiej smakuje.
Pachnie cynamonem, czekoladą i migdałami. Jest bardzo sycące i treściwe. Całość wieńczy u mnie domowy dżem z moreli. Początkowo chciałam z niego zrezygnować, ale cieszę się, że tego nie zrobiłam, bo jest on tutaj przysłowiową "kropką nad i". Idealna propozycja do popołudniowej kawy.
Bardzo stary przepis,ten sernik obowiazkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty. Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórka pomarańczową i pieczony obowiazkowo w dużej prostokątnej formie.
Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze.