Kruche cynamonowe ciasteczka
Kruche cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek oprószone cukrem pudrem.
Podczas pieczenia zachowują swój kształt. Są delikatne i długo zachowują świeżość. Idealna ozdoba świątecznego stołu.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło , posiekać. Wbić żółtko i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.1 godzinę. Piekarnik na grzać do temp.180 st.C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3 mm i wykrawać foremka ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykrojone ciasteczka ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok.10-12 minut do lekkiego przyrumieniania się ciasta.
Wystudzone gwiazdki posypać cukrem pudrem.